Annons

Rekordmånga hyresgäster i Norrland söker juridisk hjälp

Jämtland Norrlänningarna har fler problem i boendet än vanligt. Hyresgästföreningens jurister jobbar för högtryck och 2020 blev ett rekordår med över 1 600 ärenden. Juristernas hjälp gav närmare 2,6 miljoner kronor tillbaka till drabbade medlemmar.
Foto: TT Nyhetsbyrån och Lennart Jönsson
Niclas Sundell är chef för juridikenheten i Hyresgästföreningen region Norrland. Han är nöjd med fjolårets resultat.

Läs här om hyresgästerna som terroriserades av sin granne i månader och fick hjälp av Hyresgästföreningen.

Som medlem i Hyresgästföreningen har du rätt till gratis rådgivning och juridisk hjälp.
I varje region finns lagkunniga jurister som tar fajten med hyresvärden åt dig. De granskar avtal och ser till att pengar inte orättmätigt hamnar i fel ficka. Ett juridiskt ombud kan till exempel avgöra om en hyra eller ett betalningskrav är inom rimlighetens gräns.
I fjol hade 250 medlemmar i Norrland dessutom ren ekonomisk nytta av den juridiska hjälpen de fick.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett axplock bland ärenden från året som gått:

* På Näckens väg i Umeå tog värden felaktigt betalt för bredband och kabel-tv. Juristen vann tvisten och 38 medlemmar slapp därmed framtida avgifter och fick dela på de 281 000 kronor som dittills betalats in.

* I Härnösand fick en utflyttad hyresgäst på Brännavägen en räkning på över 56 000 kronor. Värden ansåg att bostaden behövde renoveras efter rökning. Medlemmens ombud bedömde kravet som orimligt och fick ner fakturan till några tusenlappar för städning. I ett liknande fall på Tunastigen i Luleå slapp hyresgästen ett krav på hela 105 000 kronor med hjälp av ombud.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

* I Åre anade en andrahandshyresgäst att hyran var alldeles för hög. Efter juridisk kontakt fick hen tillbaka 15 000. Med dagens lagstiftning hade återbetalningen blivit det dubbla och uthyraren riskerat fängelsestraff.

– Det här är bra exempel på att vår kompetens skapar nytta för våra medlemmar, säger Niclas Sundell, chef för juridikenheten i region Norrland.

Ärenden och kronor. Tabellen visar antal medlemmar som sökt rådgivning hos Hyresgästföreningen, hur många fall som blivit ett juridiskt ärende och hur många kronor hjälpen varit värd för medlemmarna. Juridiska frågor besvaras i första hand av en central rådgivning. Om saken kräver juridiska kunskaper upprättas ett ärende lokalt i medlemmens region.

 

Hyresgästerna vann tvister för miljoner

Niclas Sundell har räknat på hur mycket de juridiska insatserna var värt i kronor under förra året. Summan blev närmare 2,6 miljoner – en rekordsiffra för hela landet.
Antalet ärenden, 1 666 stycken, är också fler än vanligt för Norrland. Juristerna har snittat på cirka 400 ärenden var under 2020.

– Det har varit en tuff höst men över tid var det okej ändå. Ibland behövs det bara ett samtal för att hitta en lösning medan det andra gånger tar flera år att reda ut en tvist, säger Niclas Sundell.

Annons

Kan rekordåret kopplas till corona­pandemin på något sätt?
– Det är möjligt. Spenderar man mer tid hemma så kanske man funderar mer över sitt boende och tar tag i brister som man tidigare låtit passera.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Det är viktigt att understryka att juristernas arbete ändå inte primärt handlar om pengar, påpekar Christian Strömberg, jurist i Östersund. Många andra insatser kan vara ovärderliga.

– Alla ärenden handlar om människor och livsöden. Vårt jobb kan vara att förhindra en vräkning där medlemmen riskerar att hamna på gatan, eller se till att få allvarliga brister åtgärdade som annars kan vara direkt hälsovådliga, säger Christian Strömberg.

Christian Strömberg, jurist i Östersund.

Fakta: Juridisk hjälp för alla medlemmar
  • Det är viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst. Det kan handla om allt från att hyra ut i andra hand till tapetsering av lägenheten.
  • Hyresgästföreningens medlemmar har rätt till fri rådgivning och juridisk hjälp.
  • Ibland kan ett problem få en snabb lösning via ett samtal till rådgivningen. Ibland kan det behövas hjälp av en jurist om det till exempel uppstått en tvist med hyresvärden.
  • Hyresgästföreningens jurister agerar också ombud i hyresnämnd och i allmän domstol.
  • Men det är viktigt att vara medlem innan problemet uppstår för att få hjälp fullt ut.
  • Rådgivningen får cirka 100 000 samtal årligen och ungefär 20 000 medlemmar får juridiskt stöd av Hyresgästföreningen per år.
Läs också Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Facebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonser Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.