Annons

Ren misär kostade göteborgaren kontraktet

Göteborg Golvet gick knappt att se, och värden klassade tvåan i Göteborg som en sanitär olägenhet. Mannen som bodde i röran fick flera chanser att röja upp. Men varken värden eller socialtjänsten kunde nå honom, och nu har han mist sitt hem.
Foto: Hyresnämnden
Badrummet vittnade om långvarig vanvård när Störningsjouren besökte mannens lägenhet.

Det var på försommaren för ett år sedan som värden upptäckte ren misär i en av bolagets lägenheter i Göteborg. Alla rum var överbelamrade av saker. Hyresgästen, en man i 45-årsåldern, levde bland tomburkar, sopor och tjocka lager av smuts.

När Störningsjouren kom dit kunde de bara konstatera att den lilla tvåan var överfull, och att det var svårt att besiktiga bostaden överhuvudtaget. Golvet syntes knappt, och den stora mängden brännbart material bedömdes som en riskfaktor för både brand och ohyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bilder från besiktningen visar bland annat drivor av burkar och skräp, samt en toalett som inte rengjorts på mycket länge.

Mannen fick flera chanser att röja upp, men hörsammade aldrig hyresvärdens uppmaning.

Mannen åtog sig att städa upp. I uppgörelsen ingick att Störningsjouren skulle göra regelbundna besök för att se att saneringen faktiskt blev av.

Men när de försökte hälsa på några veckor senare var mannen inte anträffbar. I stället bestämdes en ny tid i slutet av sommaren. Värden skickade också krav om rättelse, med kopia till socialtjänsten.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Inte heller vid detta tillfälle var mannen hemma när besiktningspersonalen ringde på. Värden försökte en tredje gång, i september. Men besiktningen blev inte av då heller, eftersom mannen varken släppte in någon i lägenheten eller medverkade på något annat sätt.

Då sa värden upp kontraktet och vände sig till hyresnämnden. Där berättade bostadsbolaget att man kopplat in socialtjänsten så fort vanvården uppdagades, men att inte heller de lyckats få kontakt med mannen på flera månader.

Mannen själv har inte yttrat sig alls i frågan. Han dök heller inte upp när hyresnämnden nyligen prövade hans rätt att bo kvar. Hur han ställer sig till värdens påståenden är därför oklart.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Men hyresnämnden slår fast att bilder och vittnesmål inifrån mannens hem talar sitt tydliga språk. Mannen har vanvårdat lägenheten, och heller inte röjt upp trots upprepade uppmaningar från värden.

Annons

Visserligen har kraven om rättelse inte varit tydliga med att mannen riskerade att bli uppsagd om han inte städade upp och lät personalen komma in. Själva dröjsmålet i sig vore därför inte skäl nog för att mista lägenheten, anser hyresnämnden.

Men i och med vanvården har mannen ändå misskött sina skyldigheter som hyresgäst så pass kraftigt att värden får rätt att riva kontraktet.

Därmed måste mannen flytta ut.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.