Annons

Renoverade badrum på egen hand – tvingas flytta

Nyheter Utan värdens vetskap lade hyresgästen klinkers på badrumsgolvet och bytte golvbrunn samt elkopplingar. Men arbetet var inte gjort på rätt sätt och nu sägs hyresavtalet upp.

När hyresvärden vid en besiktning klagade över skicket och den stora mängden skador i tvårummaren söder om Stockholm tog den 29-årige mannen saken i egna händer och påbörjade en rejäl reparationsrunda i lägenheten.

Till listan över hyresgästens egenhändigt utförda ingrepp kan räknas slipning, spackling och målning av väggar, golvläggning i hallen, låsbyte av ytterdörren, omläggning av lister samt en renovering av badrummet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Några av åtgärderna faller inom kategorin för saker en hyresgäst har rätt att utföra på egen hand, andra gör det inte. Att renovera badrummet utan värdens vetskap eller samtycke är enligt lag i sig skäl nog till att hyresrätten ska förverkas.

Annons

Att flera av arbetsinsatserna inte varit fackmannamässigt utförda gjorde inte saken bättre. Särskilt allvarligt var att klinkergolven inte lagts på rätt sätt, att golvbrunnen var felmonterad och att tätskiktet mellan golv och vägg inte uppfyllde branschreglerna. Dessutom har elkopplingarna i badrummet inte varit vattentäta eller säkra.

När den lilla privatvärden för två och ett halvt år sedan insåg vidden av hyresgästens insatser sades kontraktet upp. Sedan dess har de båda mötts ett par gånger i hyresnämnden, vilken så småningom beslutade att 29-åringen skulle tvingas flytta.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

”Hyresgästen verkar generellt inte se det som sin sak att tala med hyresvärden innan han ger sig på olika saker i lägenheten”, skrev nämnden som skäl till sitt beslut.

Annons

Nu har hovrätten avgjort ärendet. De golvarbeten som hyresgästen utfört i badrummet anses gå klart utöver vad en hyresgäst har rätt att göra utan värdens godkännande. Han blir därmed skyldig att flytta senast den 30 juni.

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.