HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Renovering med 50-talskänsla

Linköping 1950-talet får flytta tillbaka in i trappuppgångarna i Åbylund. Fredrik Danieluk tycker att det är viktigt att husen får behålla sin karaktär vid renoveringen.
Foto: Jenny Knutsson
Fredrik Danieluk tycker att det vore synd att inte låta husen i Åbylund få behålla sin typiska 1950-talskaraktär, både utvändigt och i trapphusen. När väggarna i det här trapphuset på Skräddaregatan målades om hämtades inspiration från mosaiken som pryder fasaden vid entrén.

Trappuppgångarna i Åbylund i Linköping renoverades senast på 1990-talet och fick ett för den tiden typiskt utseende, med svampmålade väggar. De senaste åren har de flesta av trapphusen renoverats igen och Stångåstadens områdesansvarige, Fredrik Danieluk, har valt att låta 50-talet komma tillbaka när det gäller färger och mönster. Dessutom renoveras mosaiken vid entréerna.

– Vi har fått tag på tidstypisk mosaik i samma kulör och storlek, berättar Fredrik Danieluk.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

När trapphusen på Skräddaregatan renoverades invändigt hämtades inspiration från mosaiken. På väggarna finns nu ett mönster med liknande färg.

Hyresvärden passar också på att förbättra belysningen, av flera skäl. Dels har Posten haft synpunkter på brevbärarnas arbetsmiljö, men ljusare trapphus upplevs också som tryggare av hyresgästerna.

– Vi har jobbat en hel del med att öka tryggheten i området de senaste åren. Även om det inte har hänt någonting speciellt så finns det saker som kan göra att man känner sig otrygg. Därför har vi jobbat en del med belysningen även utomhus och tagit ner höga buskar, säger Fredrik Danieluk.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Stångåstaden har cirka 650 lägenheter i Åbylund.

Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.