Annons

Renovering med 50-talskänsla

Linköping 1950-talet får flytta tillbaka in i trappuppgångarna i Åbylund. Fredrik Danieluk tycker att det är viktigt att husen får behålla sin karaktär vid renoveringen.
Foto: Jenny Knutsson
Fredrik Danieluk tycker att det vore synd att inte låta husen i Åbylund få behålla sin typiska 1950-talskaraktär, både utvändigt och i trapphusen. När väggarna i det här trapphuset på Skräddaregatan målades om hämtades inspiration från mosaiken som pryder fasaden vid entrén.

Trappuppgångarna i Åbylund i Linköping renoverades senast på 1990-talet och fick ett för den tiden typiskt utseende, med svampmålade väggar. De senaste åren har de flesta av trapphusen renoverats igen och Stångåstadens områdesansvarige, Fredrik Danieluk, har valt att låta 50-talet komma tillbaka när det gäller färger och mönster. Dessutom renoveras mosaiken vid entréerna.

– Vi har fått tag på tidstypisk mosaik i samma kulör och storlek, berättar Fredrik Danieluk.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När trapphusen på Skräddaregatan renoverades invändigt hämtades inspiration från mosaiken. På väggarna finns nu ett mönster med liknande färg.

Annons

Hyresvärden passar också på att förbättra belysningen, av flera skäl. Dels har Posten haft synpunkter på brevbärarnas arbetsmiljö, men ljusare trapphus upplevs också som tryggare av hyresgästerna.

– Vi har jobbat en hel del med att öka tryggheten i området de senaste åren. Även om det inte har hänt någonting speciellt så finns det saker som kan göra att man känner sig otrygg. Därför har vi jobbat en del med belysningen även utomhus och tagit ner höga buskar, säger Fredrik Danieluk.

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Stångåstaden har cirka 650 lägenheter i Åbylund.

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.