HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rikshem siktar mot att bli Sveriges största bostadsbolag

Stockholm Rikshem investerar 50 miljarder kronor för att bli Sveriges största bostadsbolag. Det avslöjar bolagets vice vd, Ilija Batljan, som säger att målet är att ha 100 000 lägenheter.

Rikshem har vuxit kraftigt sedan bolaget bildades för fyra år sedan. Idag äger bolaget 22 000 lägenheter i landet och har gjort slut på 26 av de 50 miljarder kronor som ägarna av bolaget, pensionsbolagen Fjärde AP-fonden och AMF, lovat att satsa.  

Bolagets vice vd, Ilija Batljan, säger att målet är att gå förbi Akelius redan i år och under 2015 bli Sveriges största privata bostadsbolag. De kommande fem åren ska bolaget investera ytterligare 24 miljarder kronor och 2020 räknar han med att Rikshem äger 45 000 hyresrätter och därmed är störst även bland de kommunala bostadsbolagen i landet.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

– Men visionen är att vi ska äga 100 000 hyresrätter på sikt och bli en stor nationell allmännytta som står upp för hyresrätten.  

Du säger att ni ska vara en stor nationell allmännytta, hur menar du då?

– Vi ska agera som ett bra allmännyttigt bolag som tar samhällsansvar och till exempel satsar på sommarjobb och läxhjälp. Sedan är vi långsiktiga ägare i form av att vi energieffektiviserar, gör bra renoveringar där vi byter stammar.  

Läs ocksåRikshem vill ha tusentals kronor för fuktskadade köksluckor – trots att Javed felanmäldeJaved Hussain framför en buske på en innergård med äldre bostadshus, Javed bestred sin flytträkning

Ett sätt att ta samhällsansvar är ju att bygga bostäder, vad gör ni för att lösa bostadsbristen?  

– Vi bygger ungefär 1 000 lägenheter just nu men ska öka till 1 200–1 500 lägenheter  per år. Det är mer än många allmännyttiga bostadsbolag bygger och att de bygger så lite är jag starkt kritisk till.

Varför är det viktigt att bli Sveriges största bostadsbolag?

Läs ocksåGränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande"Uteplatser i Gränby, Uppsala. Hyresgäster hotas med vräkning för partytält, staket, gammalt ogräs m m. Fatma Abu Sultan i halvfigur vänd något åt vänster framför några uteplatser, en rosa husfasad och en cykel- och gångväg omgiven av grönska.

– Den stora fördelen är att en så stor aktör kan vara en prispressare, både när det gäller fjärrvärme där det råder monopol men även pressa ner byggbolagens priser för att bygga nytt och renovera.  

Men pengarna ni har just nu räcker ju bara till närmare 45 000 hyresrätter, hur ska resten finansieras?

– När vi blir tillräckligt stora kan vi finansiera nyproduktion och köp genom lån och genom de pengar vi tjänar.  

Ni har ju köpt fastigheter i Nacka och ska bygga hyresrätter i kommunen. Nu ryktas det att ni ska köpa 49 procent av Värmdö Bostäder som politikerna i kommunen vill sälja. Kommentar?

– Jag vill inte kommentera det. Kommunen har en process i gång och vi får vänta tills den blir klar.

Läs också Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Glädjebeskedet: Carina lovades 700 kronor i ersättning för elstötar – får nu 21 000 av ny Rikshemchef

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.