Annons

Rikshem vill höja hyran med över 80 procent efter renovering

Uppsala Hyreshöjningar på över 80 procent. Det kan bli verklighet för vissa av Rikshems hyresgäster på Lågberget i Eriksberg efter renoveringen. Men förhandlingarna pågår ännu.
, ,

På torsdagskvällen höll Hyresgästföreningen ett informationsmöte i Eriksbergsskolans matsal. Omkring 80 hyresgäster dök upp och många var upprörda och oroliga.

– Varför har inte Rikshem lagt undan pengar till renoveringarna? undrar en av hyresgästerna på mötet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Den lagstiftning som finns i dag innehåller inga absoluta krav på att bolagen ska lägga undan pengar, säger Lena Jansson Nordin från Hyresgästföreningen, som leder förhandlingarna med Rikshem.

– Är det lagligt att höja hyran med över 85 procent? Ska det verkligen kosta lika mycket att bo i en lägenhet från 50-talet i Eriksberg som en nyproducerad inne i stan? frågar en annan hyresgäst.

– Hyresnämnden har inga synpunkter på hur hög den procentuella ökningen av hyran blir, utan de tittar på lägenhetens bruksvärde, förklarar Helena Nordlund, även hon förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Det var tidigare i veckan som Rikshem skickade ut information till sina hyresgäster om de planerade renoveringarna, med uppgifter om hur höga hyrorna kan bli efter renoveringen. Hur stora procentuella höjningar Rikshems förslag innebär varierar mycket mellan olika lägenheter och beroende på hur hög hyran är i dag, men en dubblett på 39 kvadratmeter kan exempelvis få en höjning på 83 procent och en trea på 74 kvadratmeter en höjning på 65 procent (läs mer i faktarutan).

– Man känner sig ganska maktlös, säger Bo Danielsson till Hem & Hyra. Han och sambon Eva Thelin bor i en trea på Glimmervägen 5 och är båda starkt kritiska till renoveringen.

Annons

– Vi kommer att klara det, men för många är det katastrof, de kommer inte ha råd att bo kvar. Sedan reagerar vi på att de ska slita ut platsbyggda kök med skafferi, som är eftertraktade i dag, och sätta in plastiga kök i stället. Det säger sig självt att platsbyggt är mer exklusivt. I miljömässigt hänseende är det också helt fel. Och de har mage att ta betalt för det, säger Bo Danielsson.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Eftersom lagen ger hyresvärdar stora friheter att själva bestämma hur mycket de ska renovera, och hyran bestäms utifrån den nya standarden på lägenheten, finns det små möjligheter för hyresgästerna att påverka hur det blir. Kommer inte Hyresgästföreningen och Rikshem överens kan bolaget vända sig till hyresnämnden och med största sannolikhet få renoveringen och hyreshöjningarna godkända ändå.

– Vi kommer att kunna förhandla ner hyran, men inte särskilt mycket. En central punkt i förhandlingarna är därför att få till två valbara nivåer. Vi förhandlar också om hyresrabatter, att det blir en instegstrappa för de nya hyrorna, säger Lena Jansson Nordin.

Det kommer dock inte att bli två nivåer för de dubbletter som kommer att få de högsta procentuella hyreshöjningarna, eftersom planlösningen kommer att göras om i de lägenheterna. En vägg kommer att sättas upp i kokvrån som Rikshem vill ska kallas för kök. Där förhandlar Hyresgästföreningen om att lägenheterna ska klassas som två rum med kök, i stället för två rum och kök, vilket har betydelse för hyressättningen.

Snart kommer Rikshem att skicka ut godkännandehandlingar med rekommenderat brev. Hyresgästerna har då 60 dagar på sig att svara. Godkänner man inte renoveringen kommer frågan prövas i hyresnämnden. Under de här 60 dagarna ska Hyresgästföreningen försöka få till en överenskommelse.

– Det finns bara en nivå i den folder ni har fått, men om eller när vi får till en överenskommelse kommer Rikshem att gå ut med ny information. Vårt råd är att avvakta med att skriva på om ni inte redan nu vet att ni vill ha den högre renoveringsnivån, säger Lena Jansson Nordin.

Annons

– De här 60 dagarna är den tid då Rikshem kommer att lyssna på er som mest, eftersom de vill att ni ska skriva under. Använd tiden väl, säger Helena Nordlund.

Läs mer om renoveringarna på Lågberget här.

Läs en tidigare intervju med Rikshems vd Jan-Erik Höjvall där han svarar på kritiken här.

Fakta: Så mycket vill Rikshem höja hyran

Här är några exempel på hur mycket Rikshem vill höja hyran för olika lägenheter:

Lägenhet Månadshyra i dag Hyra efter renovering Ökning

Dubblett med kokvrå, 39 kvm

3 655 kr 6 699 kr 83 %
Tre rum och kök, 74 kvm 6 067 kr 10 006 kr 65 %
Fyra rum och kök, 84 kvm 6 454 kr 11 278 kr 75 %
Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.