Riktade in sig på att lura kvinnor över 90 år – lägenheten var brottscentral

Den utpekade brottscentralen är ett LSS-boende i Landskrona – ett boende för människor som behöver extra stöd i vardagen. Hyresgästen som bor här döms av Lunds tingsrätt för medhjälp till grovt bedrägeri, men anses inte vara hjärnan bakom bedrägerierna där äldre kvinnor blev lurade att lämna ifrån sig smycken.
Tingsrätten anser i stället att det är en 40-årig man som har kommit hem till hyresgästen, ringt samtalen och planerat bedrägerierna. Mannen döms till tre och ett halvt års fängelse för sju fall av grovt bedrägeri och tre fall av försök till grovt bedrägeri. Även en kvinna anses delaktig i ett av fallen. Hon döms till fängelse i nio månader.

Polisen slog till mot lägenheten i februari i år. I telefonerna som låg på köksbordet kunde polisen gå igenom sökhistorik på webben. Där fanns sökningar på äldre kvinnonamn som Astrid, Gunvor och Gerd – i specifika geografiska områden i södra och västra Sverige.
Polisens teori är att en person funnits i närheten redo att åka hem till kvinnorna i samband med att de blev uppringda.
Utger sig för att vara polis
Innan männen greps använde polisen hemlig telefonavlyssning. Under rättegången spelades ett bedrägerisamtal upp:
En man ringer upp brottsoffret och utger sig för att vara polisen Roland Nilsson. Han säger att polisen har gripit personer som handlat varor på Elgiganten i kvinnans namn, och att hon nu riskerar att utsättas för inbrott eftersom de gripna har hennes personuppgifter. Därför ska en ”poliskollega” komma hem till henne och dokumentera hennes smycken. Han frågar också om hon har kontanter hemma.
Samtliga misstänkta förnekar brott, men Lunds tingsrätt anser att bevisen räcker för att döma dem. Bevisningen består bland annat av avlyssnade telefonsamtal, brottsoffrens uppgifter, hemlig kameraövervakning utanför brottslägenheten och analyser av mobiltelefonrörelser.
320 000 kronor i skadestånd
Männen döms att solidariskt betala kvinnorna totalt cirka 320 000 kronor i skadestånd. Solidariskt betalningsansvar innebär att varje person kan krävas på hela beloppet, men har rätt att kräva den andre på sin del i efterhand.
Tingsrätten menar att bedrägerierna är grova. Brotten var mot kvinnor i 90-årsåldern som befann sig ensamma i sina bostäder. Gärningsmännen utgav sig för att vara polis, och brotten var systematiska. Den snart 40-åriga mannen är dessutom nyligen dömd för liknande brott.
Inga smycken återfunna
Tingsrätten anser inte att det är bevisat att hyresgästen själv har ringt några samtal eller varit hemma hos någon av kvinnorna, men att hans telefon har använts och att hans bostad varit brottsplats. Han döms för medhjälp till grovt bedrägeri samt medhjälp till försök till grovt bedrägeri. Eftersom det finns dokumentation på att han lider av psykisk ohälsa döms han till rättspsykiatrisk vård.
Inga smycken är återfunna.
Här kan du läsa mer om fallet och om vilka konsekvenser brottslighet i bostaden kan få.