Annons

Rökare, nej tack!

Nyheter Just nu pågår bygget av Familjebostäders rökfria hus i Stockholm. Här ska all rökning vara förbjuden – även i lägenheterna.​
Det är i Årsta, i södra Stockholm, som det rökfria huset byggs. Inflyttning är planerad till januari 2009 och lägenheterna förmedlas genom Familjebostäders interna kö och bostadsförmedlingen, förklarar Mia Wester Carlsson, kommunikatör vid Familjebostäder.
All rökning i fastigheten ska vara förbjuden, inklusive i lägenheterna. Hyresgästerna får också skriva på en förbindelse om att varken de själva eller några gäster får röka i huset.
– Det finns en stor efterfrågan bland våra hyresgäster på ett sådant här hus, säger Mia Wester Carlsson vid Familjebostäder.
 
Skulle någon trots allt falla för frestelsen att ta sig ett bloss är det inte så att personen i fråga riskerar att vräkas från sin lägenhet.
Familjebostäder har nämligen ingen laglig rätt att förbjuda hyresgästerna att röka i sina lägenheter, förklarar Mia Wester Carlsson.
– Nej, men vi hoppas att det sociala trycket bland de boende räcker för att få folk att avstå från att röka, säger Mia Wester Carlsson.
Rökfria hyreshus finns redan eller är på gång i till exempel Malmö, Växjö och Karlstad, men fastigheten i Årsta blir den första av sitt slag i Stockholm.​

Annons
Fakta: Hyresgästerna bor billigare

Fakta: Var femte vill förbjuda rökning

Mer än var femte svensk, 22 procent, vill förbjuda rökning i bostaden, enligt en enkät som genomfördes av Vår Bostad i april 2005.Sjuttiotvå procent tycker att det bör vara förbjudet i trapphuset och 65 procent av de tillfrågade vill förbjuda rökning i hissen.Källa: Vår Bostad

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop - "ingen har klagat" Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad” Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Rekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.