Annons

Rökförbudet ökar för hyresgäster

Jönköping Allt fler värdar inför rökförbud i någon form. Men har hyresvärdarna egentligen rätt att förbjuda hyresgästerna att göra som de vill i sina egna bostäder? Hem&Hyra har kartlagt hur Jönköpings och Kalmars värdar ställer sig till rökförbud.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är tuffa tider för rökare. I sommar införs rökförbud på flera allmänna platser i landet, bland annat på uteserveringar och busshållplatser. I framtiden kanske rökarna inte ens kan bolma i fred i sina egna hem. I alla fall inte om de är hyresgäster.

Hem&Hyras kartläggning visar att 5 av 23 värdar de senaste fem åren infört rökförbud i hela eller delar av sitt bestånd. Fastighets AB Lundberg i Jönköping skrev in rökförbud i sina nytecknade kontrakt redan 2014. Förbudet gäller hela deras bestånd. Övriga fyra värdar har infört rökförbud i vissa delar av sin nyproduktion. Kalmarhem har infört förbud i all nyproduktion där kontrakt skrivs från första januari i år. 

– Med rökförbudet stärker man brandsäkerheten, underlättar för de med allergier, förbättrar grannsämjan, slipper dyra saneringskostnader och förbättrar arbetsmiljön för bovärdar och andra som arbetar i fastigheten, säger Per Stephanie på Kalmarhem.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Flera av Hem&Hyras tillfrågade värdarna överväger att införa rökförbud. Men de ser juridiska hinder.

Annons

– Vi vill, men rättsläget är osäkert. Vi är inte säkra på om det håller rent juridiskt att skriva in ett sådant villkor. Omvänt får ingen heller skapa en olägenhet eller brist för en granne. Man ska använda sin lägenhet på ett sådant sätt att den inte förstörs, säger Johan Rosenquist på Vätterbygdens Byggnads AB.

Enligt lag får man inte lov att utsätta grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller som allvarligt försämrar andras boendemiljö. Men att hindra existerande hyresgäster från att röka är juridiskt omöjligt. Det menar Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Men det är skillnad på att införa rökförbud i ett nyproducerat hus och i ett befintligt hus.

 Om man inför samma villkor för alla i ett nytt hus kan det vara bindande. Den som röker i ett sådant hus vid upprepade tillfällen kan riskera kontraktet. Att införa ett förbud för vissa men inte för andra som bor i samma hus tror jag inte håller. Den som prövar det i Hyresnämnden har ganska goda chanser att vinna.

På Hyresgästföreningen är man dock skeptisk till rökförbud. Regionordförande Björn Johansson menar att den nuvarande lagstiftningen redan täcker in alla former av störningar.

Annons

– Om man inte stör grannarna får man göra vad man vill. Rökförbud är diskriminerande mot rökare.

Han ser med oro på värdarnas växande intresse för att införa rökförbud.

– Vad ska man förbjuda nästa gång? Parfym, hundar eller en älskare. Man kan inte förbjuda människor att leva i sina bostäder.

Fakta: Så tycker värdarna i Jönköping och Kalmar om rökförbud

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.