Annons

Rökförbudet ökar för hyresgäster

Jönköping Allt fler värdar inför rökförbud i någon form. Men har hyresvärdarna egentligen rätt att förbjuda hyresgästerna att göra som de vill i sina egna bostäder? Hem&Hyra har kartlagt hur Jönköpings och Kalmars värdar ställer sig till rökförbud.

 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är tuffa tider för rökare. I sommar införs rökförbud på flera allmänna platser i landet, bland annat på uteserveringar och busshållplatser. I framtiden kanske rökarna inte ens kan bolma i fred i sina egna hem. I alla fall inte om de är hyresgäster.

Hem&Hyras kartläggning visar att 5 av 23 värdar de senaste fem åren infört rökförbud i hela eller delar av sitt bestånd. Fastighets AB Lundberg i Jönköping skrev in rökförbud i sina nytecknade kontrakt redan 2014. Förbudet gäller hela deras bestånd. Övriga fyra värdar har infört rökförbud i vissa delar av sin nyproduktion. Kalmarhem har infört förbud i all nyproduktion där kontrakt skrivs från första januari i år. 

– Med rökförbudet stärker man brandsäkerheten, underlättar för de med allergier, förbättrar grannsämjan, slipper dyra saneringskostnader och förbättrar arbetsmiljön för bovärdar och andra som arbetar i fastigheten, säger Per Stephanie på Kalmarhem.

Läs ocksåNominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Flera av Hem&Hyras tillfrågade värdarna överväger att införa rökförbud. Men de ser juridiska hinder.

Annons

– Vi vill, men rättsläget är osäkert. Vi är inte säkra på om det håller rent juridiskt att skriva in ett sådant villkor. Omvänt får ingen heller skapa en olägenhet eller brist för en granne. Man ska använda sin lägenhet på ett sådant sätt att den inte förstörs, säger Johan Rosenquist på Vätterbygdens Byggnads AB.

Enligt lag får man inte lov att utsätta grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller som allvarligt försämrar andras boendemiljö. Men att hindra existerande hyresgäster från att röka är juridiskt omöjligt. Det menar Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– Men det är skillnad på att införa rökförbud i ett nyproducerat hus och i ett befintligt hus.

 Om man inför samma villkor för alla i ett nytt hus kan det vara bindande. Den som röker i ett sådant hus vid upprepade tillfällen kan riskera kontraktet. Att införa ett förbud för vissa men inte för andra som bor i samma hus tror jag inte håller. Den som prövar det i Hyresnämnden har ganska goda chanser att vinna.

På Hyresgästföreningen är man dock skeptisk till rökförbud. Regionordförande Björn Johansson menar att den nuvarande lagstiftningen redan täcker in alla former av störningar.

Annons

– Om man inte stör grannarna får man göra vad man vill. Rökförbud är diskriminerande mot rökare.

Han ser med oro på värdarnas växande intresse för att införa rökförbud.

– Vad ska man förbjuda nästa gång? Parfym, hundar eller en älskare. Man kan inte förbjuda människor att leva i sina bostäder.

Fakta: Så tycker värdarna i Jönköping och Kalmar om rökförbud

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.