Annons

Ronneby och Växjö sticker ut

Blekinge Växjö sålde näst flest kommunala lägenheter i landet förra året. Även i Blekinge väntar en storaffär. En femtedel av Ronnebyhus bestånd är till salu.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur många kommunala lägenheter i landet som såldes i fjol. Växjöbostäder hamnade på andra plats med sina 1 970 lägenheter. Två aktörer köpte, Heimstaden och Victoria Park.

– Grundtanken hos oss var att vi har en stor andel kommunägda lägenheter i förhållande till andra kommuner och vi behövde även fundera kring vår skuldsättning. Det var ett politiskt ställningstagande, berättar Anders Bengtsson (C), ordförande i Växjöbostäder.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Finns det planer på fler försäljningar?

– Vi har inga liggande planer på att sälja mer från vårt bestånd i dagsläget. Vi får prova hur detta föll ut och vad vi kan se hittills har det fallit ut bra. Däremot, om det finns ett stort intresse att ombilda till bostadsrätt i något område så får vi ta en funderare på det, säger Anders Bengtsson.

För Växjöbostäders del handlade det om att en femtedel av lägenheterna  övergick till privat ägo. Samma sak är på gång för Ronnebyhus där 420 lägenheter ska säljas.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Hos hyresgästerna finns en oro för hur det ska gå och kritik mot hur de fått reda på det. Grannarna Markesic Libero och Gun Wester bor på Äppelgården i Kallinge. Det är ett av områdena som kan komma att säljas.

– En ny hyresvärd, det vill jag inte ha. Man vet inte om det blir bättre. De kanske börjar renovera och höjer hyran så jag inte kan bo kvar, säger Gun Wester.

Markesic Libero vill fortsätta att ha samma hyresvärd och tycker det är jobbigt att inte veta vem som blir ny ägare, eller om huset ens säljs.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

– De tjänar pengar på oss och kan inte behandla oss hur som helst, säger Markesic Libero.

Efter sommaren planerar Ronnebyhus att gå ut med annonser för att hitta potentiella köpare. När det blir klart med köpare och det finns kontrakt att underteckna ska frågan slutligen klubbas av kommunfullmäktige. Både Ronnebyhus ledning och politikerna uppger att de vill se ett långsiktigt ägande av fastigheterna. Det har även ordnats informationsmöten i de berörda områdena.

Skyller på Hyresgästföreningen

Karlshamnsbostäders vd Stefan Nilsson ser att en försäljning kan bli en nödvändighet i framtiden för att klara att bygga nytt. Stor del av skulden ger han Hyresgästföreningen, som han menar brister i att ha ett långsiktigt tänkande vad gäller underhållsskuld och enorma investeringspaket. Låga hyreshöjningar tvingar bolag att sälja ut.

Annons

– Eftersom vi inte kan få in pengar via hyreslappen måste vi ha andra intäkter. Största sättet att göra det är att sälja, säger Stefan Nilsson.

– Underhållsskulden kommer vi aldrig att kunna betala med de här löjliga diminutiva höjningarna. Jag har inte en krona över att stoppa in mer i underhåll och jag måste låna 100 procent av marknaden när vi bygger nytt. Den ekonomin är långsiktigt en katastrof.

Stefan Nilsson säger att vinsterna är för små för att klara den utbyggnadstakt som ägarna kräver och samtidigt komma i kapp med en underhållsskuld.

– Hyresgästföreningen är delaktiga i att vi får bostadsområden som successivt går ned sig rejält på underhållssidan. Det innebär att vi förr eller senare får göra ett stort projekt. Hur glada blir hyresgästerna för en 35-procentig hyreshöjning på ett bräde i stället två procent per år för evigt?

Björn Johansson, regionordförande i  Hyresgästföreningen Sydost, säger:

– Jag utgår från att bolaget inte skriver på ett avtal där de inte har råd med underhållet, och vi har aldrig tullat på underhållet. Hyresgästerna har betalat för underhållet hela tiden. Man kan inte höja innan man har renoverat. Ska han då ta betalt för underhållet i förskott?

– Det finns ju nästan inte skäl till några höjningar alls med tanke på ränteläge och inflation. Ofta lånar bolag av kommunen när de ska bygga nytt och får betala en internränta, som kommunen bestämmer själv, och de brukar lägga den på tre procent.

Hyresgäster i Växjö tycker till och ger råd

På tisdagar träffas hyresgäster i kvarteret Jungfrulyckan på Teleborg för att ta en promenad och sedan fika tillsammans.

Kvarteret består av totalt 315 lägenheter. Det är en del av de fastigheter som Heimstaden köpte av kommunala Växjöbostäder i den stora fastighetsaffären förra året. Då gick totalt 1 970 lägenheter under klubban och första december tog nya ägarna över skötseln.

Just den här tisdagen är det sex hyresgäster som sluter upp.

– Hittills har det bara visat sig vara positivt med Heimstaden. Det är en bra skötsel. De håller bra koll på utemiljön och vi blir vänligt bemötta, säger Astrid Andersson.

Annons

Bengt Jönsson håller med.

– Det är klart att det har blivit skillnad med en ny hyresvärd och det är i alla fall inte negativt för Heimstaden. Egentligen vet vi inte så mycket om framtiden men vi ser så här långt att de lägger manken till. De hjälper till så mycket de kan. Det känns positivt och vi hoppas det fortsätter så, säger han.

De minns den oro som skapades i området när snacket om en försäljning började gå.

– Vi hade önskat att det hade varit en mer öppen process. Vi upplevde att det var locket på från alla håll, säger Kjeld Grönbech och Bengt Jönsson fyller i:

– Vi fick alldeles för lite information och det hoppas jag att kommunen, bostadsbolagen och Hyresgästföreningen tar till sig inför kommande försäljningar, om det blir några.

Astrid Andersson förklarar att bristen på information lätt leder till olika rykten, vilket det gjorde i deras kvarter.

– Utan information ökar oron ännu mer kring hur det ska gå, vem som ska köpa. Eller om det ska bli bostadsrätter, vilket vi var mest oroliga för, säger Astrid Andersson.

Har ni något råd till hyresgäster som står inför att få sina hem sålda?

– Ta reda på så mycket som möjligt, inte minst om företaget som köper. Ställ också krav på Hyresgästföreningen, att de ställer upp för hyresgästerna och att de kommer och informerar.

Fakta: Så här mycket såldes totalt i Smålandslänen och Blekinge

Kommunala lägenheter som gick under klubban förra året:

Kronoberg: 1 986 lägenheter. Sålda i kommunerna Växjö och Alvesta.
I Älmhult finns planer på att sälja 260 lägenheter i år.

Jönköping: Totalt 466 lägenheter i Eksjö och Gislaved. Gislaved planerar ytterligare försäljningar.

Kalmar: I Nybro såldes 1 lägenhet men planer finns för fler försäljningar.

Blekinge: 420 lägenheter är under försäljning i Ronneby. I Karlskrona och Karlshamn diskuteras försäljningar.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.