Annons

Ropen skallade mot Eskilstunas säljplaner

Eskilstuna Ropen skallade på torsdagen utanför stadshuset i Eskilstuna: "Bostäder åt alla!" Cirka 300 personer hade samlats för att demonstrera mot kommunala Kfasts planerade utförsäljning av 577 lägenheter.

Det var en brokig skara människor som skrek protestramsor i kör när de kritiserade ledarna för majoritetspartierna S, M och C på torsdagen var på väg ut ur stadshuset för att luncha.

Medverkade gjorde bland andra Hyresgästföreningen, några politiska partier och deras ungdomsförbund, Stadsmissionen, kommunens egna socialarbetare och somaliska samhällsföreningen Bulsho.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– En styrkedemonstration att vi trots stora olikheter står enade i vårt motstånd, var flera av talarna inne på.

Två hyresgäster som fanns på plats utrustade med plakat för att visa sitt missnöje var Ahti Palsaari och Eva Klang.

– Det är helt vansinnigt att sälja ut stora delar av allmännyttan, hyresrätter som ägs av invånarna. Samhället ska vara till för alla. Det är självklart att vi är här och protesterar, sade Eva Klang.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

På plats fanns också ett 40-tal socialsekreterare och andra socialarbetare från Eskilstuna kommun som i det här fallet har gått ut och tagit ställning för en bibehållen allmännytta och mot sin arbetsgivare.

Detta bland annat att genom en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren med rubriken ”Eskilstuna sparkar på dem som ligger” med hård kritik både mot utförsäljningen och beslutet att neka bidragstagare att bosätta sig i vissa områden.

Annons

– Vi måste ge en röst till de som saknar en egen röst, de mest utsatta i samhället som vi möter varje dag, förklarade Elin Magnusson, en av socialarbetarna, för Hem & Hyra.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Vänder sig mot sin egna gör också SSU Sörmland, Socialdemokraternas ungdomsförbund i länet.

Ordföranden Cornalius Marsico höll ett spontant och eldigt tal där han gick hårt åt moderpartiet och deras säljplaner.

– Det är som att få ett slag i magen när man ser den här politiken föras i Eskilstuna av mina partikamrater, sade han.

De andra politiska organisationerna som protesterade mot majoritetens förslag var Miljöpartiet och Vänstern.

Hyresgästföreningen region Mitt var en av arrangörerna bakom demonstrationen. Gruppchefen Tomas Bergh skrädde inte orden när han klev ut på Fristadstorget som förste talare.

– Eskilstuna är sämst i landet med 15 barn bara i år som fått uppleva att familjen blivit vräkt. Är det någon som tror att det inte hänger samman med den politik som förs?

Annons

Tomas Bergh menade att bostadsbristen är roten till mycket av det onda på den lokala bostadsmarknaden.

– Bostadsbristen genererar lyxrenoveringar, svarthandel, hemlöshet, trångboddhet, arbetslösa som inte kan ta jobb, studenter som inte kan ta utbildning. Bostadsbristen förvärrar segregationen. Vi måste bygga  nytt. Men är det rätt väg att sälja ut människors hem och sedan flytta pengarna till kommunens kassa?

”NEEEJ!” svarade demonstranterna unisont på båda frågorna.

Efteråt sade Tomas Bergh till Hem & Hyra att han helt ärligt inte vågar hoppas på att Eskilstunas majoritetsblock kommer att lyssna på protesterna och dra tillbaka sitt förslag inför fullmäktigebeslutet 21 november.

– Men genom att ställa till ett jädra liv nu kan vi förhoppningsvis förhindra framtida utförsäljningar.

Fakta: Utförsäljning

Kommunfastigheter, Kfast, ska ge engångsutdelning med 300 miljoner till ägaren, Eskilstuna kommun. Det har kommunen beslutat.

Med det som bakgrund har Kfasts styrelse beslutat sälja hyreshus med 577 lägenheter i Viptorp, Skogsängen och Torshälla.

Motståndet mot säljplanerna har organiserats av nätverket ”Eskilstuna inte till salu” och Hyresgästföreningen.

Kritikerna menar bland annat att Kfasts hyresgäster nu blir dubbelbeskattade och att Eskilstuna får ännu färre lägenheter som vanligt folk har råd att bo i.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.