Rörligheten på bostadsmarknaden konstant
Den låga rörligheten på bostadsmarknaden beskrivs ofta som ett problem för att kunna lösa den akuta bostadsbrist som råder i stort sett hela landet. Äldre personer med sedan länge utflugna barn som bor kvar i sina villor är en grupp. De som lyckats komma över ett hyreskontrakt i framför allt Stockholms innerstad till en stor lägenhet som man ogärna vill säga upp, är en annan grupp som brukar lyftas fram när det diskuteras hur det befintliga bostadsbeståndet ska kunna utnyttjas bättre.
Enligt en ny rapport som tagits fram av konsultföretaget Ramböll, på uppdrag av Hyresgästföreningen, visar emellertid att svenskarnas benägenhet att flytta i stort sett varit konstant mellan 1999 och 2012 – oavsett finanskris och slopandet av fastighetsskatten.
Generellt sett är rörligheten högre bland dem som bor i hyresrätt än de som äger en villa eller är innehavare av en bostadsrätt. I riket är rörligheten i det hyrda beståndet mellan 21 och 23 procent under de undersökta åren. För villor och bostadsrätter är siffran nio procent.
I storstäderna och framför allt i Stockholm tenderar skillnaden mellan hyrt och ägt boende att minska. I Stockholm var exempelvis rörligheten i hyresrätt år 2012 17 procent, medan den var 14 procent för det ägda boendet. N
Rapporten presenterades på ett seminarium där Olle Wästberg, som tidigare deltagit i den så kallade Nybyggarkommissionen, deltog. Han efterlyser mer långsiktighet inom bostadspolitiken. Även om hyressättningen på lång sikt borde avregleras är det inte lämpligt att göra det nu, då det råder sådan bostadsbrist, anser Olle Wästberg. I stället efterlyser han, som många andra, fler hyresrätter. De långa tiderna från idé till färdigt hus och den bristande konkurrensen inom byggsektorn målar han upp som de största problemen.
– När den sammanlagda tiden innan ett hus kan vara inflyttningsklart är upp till tio år är det lockande att bygga bostadsrätter och räkna hem investeringen direkt i stället för över lång tid som om man bygger hyresrätter, säger Olle Wästberg.
Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen, som tidigare jobbat på Ramböll, poängterar att ökad rörlighet inte är lösningen på bostadsbristen.
– Om syftet med ökad rörlighet är att lösa bostadsbristen så är utsikterna för detta väldigt små. Inte minst eftersom bostadsbristen är ett resultat av många andra faktorer, som en svag bostadspolitik sedan 90-talskrisen, hushåll med begränsade möjligheter att efterfråga och en rad olika marknadsmisslyckanden, säger Mariell Juhlin.