”Rotavdraget måste breddas”

Nyheter Förbundsordförande Marie Linder ryter till. På Aftonbladets debattsida pekar hon på rotavdragets orättvisor – och hur det skulle kunna bidra till byggande av hyresrätter.

I dag kan en ägare av fritidshus i Malaga få rotavdrag för att bygga en inomhuspool, men en fastighetsägare med hyreshus i Målilla får inget avdrag för att tilläggsisolera huset.

Så inleder Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tillsammans med Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm ett eldfängt inlägg på Aftonbladets debattsida. De pekar på obalansen mellan att samhället avsätter 14 miljarder kronor för att människor ska kunna tapetsera sovrum och slita ut fullt fungerande spisar i köket, medan bara några hundra miljoner kronor går till att energieffektivisera miljonprogramsområden.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

”När staten ersatt bostadspolitik med skattepolitik har hyresrätten hamnat i strykklass”, skriver debattörerna. Ränte- och rotavdrag gynnar genom skattesystemet de ägda hemmen med ungefär 40 miljarder kronor per år medan hyresrätten inte får något stöd alls.

Marie Linder vill därför se en skattereform som jämnar ut skillnaderna mellan boendeformerna, för att skapa likvärdiga ekonomiska villkor för byggandet av hyresrätter.

Därtill kräver hon att rotavdraget breddas till att även gälla åtgärder i hyreshus. På så vis kan rotavdraget bidra till att fastighetsägare bättre sköter sitt underhåll.

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.

”Samtidigt skapas ordning och reda på byggarbetsmarknaden, ett bättre boende för hyresgästerna, ekonomisk rättvisa mellan olika boendeformer och bidrar till att uppnå miljömässiga mål.”

    

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.

Läs hela debattinlägget här.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.