Annons

”Rotavdraget måste breddas”

Nyheter Förbundsordförande Marie Linder ryter till. På Aftonbladets debattsida pekar hon på rotavdragets orättvisor – och hur det skulle kunna bidra till byggande av hyresrätter.

I dag kan en ägare av fritidshus i Malaga få rotavdrag för att bygga en inomhuspool, men en fastighetsägare med hyreshus i Målilla får inget avdrag för att tilläggsisolera huset.

Så inleder Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tillsammans med Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm ett eldfängt inlägg på Aftonbladets debattsida. De pekar på obalansen mellan att samhället avsätter 14 miljarder kronor för att människor ska kunna tapetsera sovrum och slita ut fullt fungerande spisar i köket, medan bara några hundra miljoner kronor går till att energieffektivisera miljonprogramsområden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

”När staten ersatt bostadspolitik med skattepolitik har hyresrätten hamnat i strykklass”, skriver debattörerna. Ränte- och rotavdrag gynnar genom skattesystemet de ägda hemmen med ungefär 40 miljarder kronor per år medan hyresrätten inte får något stöd alls.

Marie Linder vill därför se en skattereform som jämnar ut skillnaderna mellan boendeformerna, för att skapa likvärdiga ekonomiska villkor för byggandet av hyresrätter.

Annons

Därtill kräver hon att rotavdraget breddas till att även gälla åtgärder i hyreshus. På så vis kan rotavdraget bidra till att fastighetsägare bättre sköter sitt underhåll.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

”Samtidigt skapas ordning och reda på byggarbetsmarknaden, ett bättre boende för hyresgästerna, ekonomisk rättvisa mellan olika boendeformer och bidrar till att uppnå miljömässiga mål.”

Annons

    

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Läs hela debattinlägget här.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.