Annons

Slitna hus och små plånböcker

Norrbotten Miljonprogramshusen i norra Norrland är slitna. Behoven av renovering uppgår till miljardbelopp för allmännyttorna. Men pengar saknas på många håll.
Foto: Göran Lindh
Pekar ut problemen. Mikael Näslund bor på Örnäset i Luleå. Ett område som byggdes kring 1950-talet. Behovet av renoveringar och underhåll är stort och även där det genomförts en del reparationer och underhåll är husen slitna. Därför har boende i området en sida på Facebook där behoven pekas ut. "Fastigheterna måste underhållas, inte minst för oss som bor och lever här." Mikael Näslund bor på Örnäset i Luleå. Ett område som byggdes kring 1950-talet. Behovet av renoveringar och underhåll är stort och även där det genomförts en del reparationer och underhåll är husen slitna. Därför har boende i området en sida på Facebook där behoven pekas ut. "Fastigheterna måste underhållas, inte minst för oss som bor och lever här."

Mitten av 60-talet i Sverige. Alla skulle ha möjlighet till ett bra, modernt och tryggt boende. Det beslutades i riksdagen och gynnsamma ekonomiska villkor gavs till kommuner som byggde storskaligt. Det så kallade miljonprogrammet såg dagens ljus.

Nu är miljonprogrammet gammalt och behöver renoveras. Hem & Hyra har tittat på situationen i norra Norrland och behoven är gigantiska i de allra flesta kommunerna, stora som små.
Malåbostaden är ett typiskt exempel på situationen i de mindre kommunerna. Det uppskattade behovet ligger på 50 miljoner kronor, men kommunens plånbok räcker bara till 6 miljoner kronor nästa år.

Bostaden i Umeå har helt andra summor. Ett behov på 3,7 miljarder kronor och ett utrymme på 300 miljoner nästa år. I den takten tar det 12 år att komma ikapp. Problemet är att det är mer bråttom än så:
– Det byggdes stora volymer med bostäder. Nu är de fastigheterna i behov av renoveringar, flera ligger på övertid, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden i Umeå.
– Det är det som är det stora problemet. Väldigt många fastigheter är ungefär lika gamla och har samma behov samtidigt.

Han konstaterar också att situationen är dyrbar. För om en fastighet inte renoveras i tid blir det ofta akuta fel, som vattenskador.
– Vi kan inte renovera allt samtidigt och då får vi andra problem. Men vi räknar med att renovera för omkring 300 miljoner kronor om året och förhoppningsvis närma oss ett nolläge så småningom, säger Berndt Elstig.
– Att nå nolläge innebär att vi är ikapp och kan hantera renoveringar och underhåll i den takt som man ska. Att inte ha fastigheter som försämras successivt för att vi ligger efter.

3 000 av Lulebos lägenheter har passerat den så kallade tekniska livslängden. Avlopp, ventilation, fönster och annat behöver bytas. Behovet ligger på ett par miljarder kronor, men det är bara avsatt 100 miljoner kronor nästa år.
– Många fastigheter har ett eftersatt underhåll och vi måste jobba mot nolläget, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Det värsta med situationen, konstaterar hon, är att utan nödvändigt underhåll sjunker fastigheternas värde.
Luleå kommun beslutade 2017 att plocka ut 400 miljoner ur Lulebo. Vad betyder det för möjligheterna att sätta in åtgärder?
– Egentligen väldigt lite. Pengarna finns, men inte i bolaget. Har vi ett projekt kan vi begära ut pengar, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Frågan är hur bolagen ska generera pengar så att det räcker.

Hem & Hyra har med tanke på att valet närmar sig, frågat riksdagspartierna hur problemen ska lösas. Se deras svar nedan:

Fakta: Miljonprogrammet genomfördes i Sverige åren 1965-1975

Under åren 1965-1975 byggdes uppåt en miljon bostäder i Sverige. Tack vare statliga lån gynnades storskalighet och miljonprogrammen bildades. 2010 uppskattades renoveringsbehovet för husen som byggdes då, uppgå till drygt 650 miljarder kronor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.