Rutiner mot vräkning av barn saknas
Socialstyrelsen har undersökt hur alla socialtjänster i landet arbetar för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
– Vi kan se generellt att i de större kommunerna, där det finns mest hemlöshet, där jobbar man också med frågorna. I de små kommunerna har man inte alltid lika systematiskt arbete, men man kanske löser situationerna ändå på individnivå, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.
Vissa rutiner tycker hon ändå borde finnas överallt. Till exempel att socialtjänsten aktivt ska ta kontakt med barnfamiljer som har hamnat efter med hyran, även om familjen inte själv söker hjälp.
– Det är definitivt något som alla bör göra, eftersom det är viktigt att tidigt kunna sätta in stöd och försöka räta upp situationen utan att familjen blir av med sin bostad.
Hem & Hyras karta visar vilka kommuner som har svarat att de har en sådan rutin (grönt) och vilka som inte har det (rött). Klicka på kommunen så ser mer om hur socialtjänsten arbetar mot hemlöshet där. Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.
Tre fjärdedelar av kommunerna/stadsdelarna uppger att de har någon form av uppsökande verksamhet riktad till personer som riskerar att förlora sitt boende. Ungefär hälften har samverkansavtal med hyresvärdar i kommunen. Nästan var tredje kommun säger att de kan erbjuda ”Bostad först”.
Det är en metod som går ut på att hemlösa personer kan få en egen bostad och därefter erbjuds stöd att ta itu med sina andra problem. Genom att få en fast punkt och mer självbestämmande har det visat sig att många kan klara av ett eget boende.
Annika Remaeus är lite förvånad att så många kommuner uppger att de tillämpar ”Bostad först”.
– Alla kanske inte följer metoden bokstavstroget, men man har ändå tänkt i de banorna – att bostaden är en viktig utgångspunkt för personers välbefinnande och för att man ska kunna ta emot samhällets stöd. Det är positivt.
Det är 18 olika indikatorer som har undersökts i Socialstyrelsens öppna jämförelser. Tanken är att kommunerna ska kunna jämföra sig med varandra och upptäcka vad man kan förbättra.
Klicka här för att öpnna kartan i ett nytt fönster.
Klick här för att öppna kartan i ett nytt fönster.
Klicka här för att öppna kartan i ett nytt fönster.