Annons

Rutiner mot vräkning av barn saknas

Nyheter Bara hälften av landets kommuner söker upp alla barnfamiljer som är sena med hyran, enligt Socialstyrelsen. Hem & Hyras karta visar hur din kommun arbetar mot hemlöshet.

Socialstyrelsen har undersökt hur alla socialtjänster i landet arbetar för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

– Vi kan se generellt att i de större kommunerna, där det finns mest hemlöshet, där jobbar man också med frågorna. I de små kommunerna har man inte alltid lika systematiskt arbete, men man kanske löser situationerna ändå på individnivå, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vissa rutiner tycker hon ändå borde finnas överallt. Till exempel att socialtjänsten aktivt ska ta kontakt med barnfamiljer som har hamnat efter med hyran, även om familjen inte själv söker hjälp.

– Det är definitivt något som alla bör göra, eftersom det är viktigt att tidigt kunna sätta in stöd och försöka räta upp situationen utan att familjen blir av med sin bostad.

Hem & Hyras karta visar vilka kommuner som har svarat att de har en sådan rutin (grönt) och vilka som inte har det (rött). Klicka på kommunen så ser mer om hur socialtjänsten arbetar mot hemlöshet där. Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Så här svarade kommunerna på frågan om de har som rutin att aktivt söka upp barnfamiljer som har hamnat efter med hyran och hotas av uppsägning. Karta: Eva Jacobsson.

Tre fjärdedelar av kommunerna/stadsdelarna uppger att de har någon form av uppsökande verksamhet riktad till personer som riskerar att förlora sitt boende. Ungefär hälften har samverkansavtal med hyresvärdar i kommunen. Nästan var tredje kommun säger att de kan erbjuda ”Bostad först”.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Det är en metod som går ut på att hemlösa personer kan få en egen bostad och därefter erbjuds stöd att ta itu med sina andra problem. Genom att få en fast punkt och mer självbestämmande har det visat sig att många kan klara av ett eget boende.

Annika Remaeus är lite förvånad att så många kommuner uppger att de tillämpar ”Bostad först”.

Annons

– Alla kanske inte följer metoden bokstavstroget, men man har ändå tänkt i de banorna – att bostaden är en viktig utgångspunkt för personers välbefinnande och för att man ska kunna ta emot samhällets stöd. Det är positivt.

Det är 18 olika indikatorer som har undersökts i Socialstyrelsens öppna jämförelser. Tanken  är att kommunerna ska kunna jämföra sig med varandra och upptäcka vad man kan förbättra.

Fakta: Stockholms stadsdelar

Klicka här för att öpnna kartan i ett nytt fönster.

Fakta: Göteborgs stadsdelar

Klick här för att öppna kartan i ett nytt fönster.

Fakta: Malmös stadsområden

Klicka här för att öppna kartan i ett nytt fönster.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.