Annons

Rutiner mot vräkning av barn saknas

Nyheter Bara hälften av landets kommuner söker upp alla barnfamiljer som är sena med hyran, enligt Socialstyrelsen. Hem & Hyras karta visar hur din kommun arbetar mot hemlöshet.

Socialstyrelsen har undersökt hur alla socialtjänster i landet arbetar för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

– Vi kan se generellt att i de större kommunerna, där det finns mest hemlöshet, där jobbar man också med frågorna. I de små kommunerna har man inte alltid lika systematiskt arbete, men man kanske löser situationerna ändå på individnivå, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vissa rutiner tycker hon ändå borde finnas överallt. Till exempel att socialtjänsten aktivt ska ta kontakt med barnfamiljer som har hamnat efter med hyran, även om familjen inte själv söker hjälp.

– Det är definitivt något som alla bör göra, eftersom det är viktigt att tidigt kunna sätta in stöd och försöka räta upp situationen utan att familjen blir av med sin bostad.

Hem & Hyras karta visar vilka kommuner som har svarat att de har en sådan rutin (grönt) och vilka som inte har det (rött). Klicka på kommunen så ser mer om hur socialtjänsten arbetar mot hemlöshet där. Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.

Annons
Läs ocksåSocialtjänsten kunde hjälpa till med hyresskulden – ändå blev Eva uppsagdRoger Höög förbundsjurist Hyresgästföreningen

Så här svarade kommunerna på frågan om de har som rutin att aktivt söka upp barnfamiljer som har hamnat efter med hyran och hotas av uppsägning. Karta: Eva Jacobsson.

Tre fjärdedelar av kommunerna/stadsdelarna uppger att de har någon form av uppsökande verksamhet riktad till personer som riskerar att förlora sitt boende. Ungefär hälften har samverkansavtal med hyresvärdar i kommunen. Nästan var tredje kommun säger att de kan erbjuda ”Bostad först”.

Läs ocksåBarnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”"Jag är jätteorolig. Jag söker lägenhet men hittar ingenting", säger småbarnsmamman. I slutet av sommaren måste familjen lämna lägenheten där flera av barnen har bott i hela sitt liv. Socialtjänsten har som mål att ingen barnfamilj ska vräkas. Men ett glapp i handläggningen bidrog till att hyrorna blev sena i ett avgörande skede.

Det är en metod som går ut på att hemlösa personer kan få en egen bostad och därefter erbjuds stöd att ta itu med sina andra problem. Genom att få en fast punkt och mer självbestämmande har det visat sig att många kan klara av ett eget boende.

Annika Remaeus är lite förvånad att så många kommuner uppger att de tillämpar ”Bostad först”.

Annons

– Alla kanske inte följer metoden bokstavstroget, men man har ändå tänkt i de banorna – att bostaden är en viktig utgångspunkt för personers välbefinnande och för att man ska kunna ta emot samhällets stöd. Det är positivt.

Det är 18 olika indikatorer som har undersökts i Socialstyrelsens öppna jämförelser. Tanken  är att kommunerna ska kunna jämföra sig med varandra och upptäcka vad man kan förbättra.

Fakta: Stockholms stadsdelar

Klicka här för att öpnna kartan i ett nytt fönster.

Fakta: Göteborgs stadsdelar

Klick här för att öppna kartan i ett nytt fönster.

Fakta: Malmös stadsområden

Klicka här för att öppna kartan i ett nytt fönster.

Läs också Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.