HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

S och V kräver utredning av ”De dödas hus” på Östermalm

Nyheter Värden låter namnen på avlidna stå kvar på dörrarna. Samtidigt hyr han ut lägenheterna för dubbel hyra till företag. Och har fått tillstånd att bygga nytt. Nu kan avslöjandet få politiska konsekvenser då S och V kräver att saken utreds.
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson
Här på innergården mot Gärdet ska det nya huset stå.

Enligt adresstavlan bor det fem döda personer i huset på Sandhamnsgatan 58-62. Deras lägenheter hyrs ut till företag för stora pengar. Samtidigt vill ägaren bygga fler bostäder i samma kåk.

Och politikerna har gett tumme upp: det blir 55 nya lägenheter på den exklusiva adressen vid Gärdet i Stockholm. KMJ fastighetsförvaltning har sålt in det som hyreslyor i en stad med stor bostadsbrist.

Läs ocksåBakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljonersibyllegatan

Men Hem & Hyras granskning visar att även det sannolikt blir företagsbostäder för fantasipriser. Det har fått Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att se rött, eftersom de backat projektet in i mål. Partierna vill nu att saken utreds.

– Det framstår som oerhört allvarligt att en fastighetsägare uppenbarligen försöker lura hyresgäster och även staden. Vi begär en utredning om detta projekt liksom hur fastighetsägaren kommunicerat med oss, säger Jan Valeskog (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Vänsterpartiets ledamot Maria Hannäs håller med:

Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

– Vi tyckte det var bra att bygga på Östermalm där det inte finns så många hyresrätter kvar. Men om uppgifterna stämmer är det inte alls i linje med vad vi velat uppnå. Det sista som behövs är fler jättedyra andrahandslägenheter i innerstan.

Annons

På torsdagskvällens möte för stadsbyggnadsnämnden la därför S och V en gemensam skrivelse där man kräver en utredning. Där vill man att stadsbyggnadskontoret ska undersöka om det verkligen blir vanliga hyresrätter som KMJ fastighetsförvaltning utlovat, och om ägaren Martin Josephson sköter det befintliga huset enligt reglerna. Beroende på tjänstemännens svars får man sedan kika på hur staden kan gå vidare.

Stadsbyggnadsnämnden styrs av en grönblå majoritet. Miljöpartiet avböjer kommentar och ordförande Joakim Larsson (M) svarar Hem & Hyra så här via e-post:

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag

– Stadsbyggnadsnämnden har bara att bedöma detta utifrån plan-och bygglagen. Inget annat bedöms av just oss.

Tidigare i veckan avslöjade Hem & Hyra hur KMJ fastighetsförvaltning missköter ett gammalt hyreshus på Östermalm. Artikeln har fått stor uppmärksamhet, bland annat av Expressen och Sveriges Radio, men även i sociala medier.

Avtal med mellanhand värt miljoner

En stor del av lägenheterna i 1940-talshuset går via mellanhanden Stay Sthlm/Stay in Sweden till företag. Hyrorna är kraftigt saltade. En tvåa med förhandlad hyra på 5 400 kronor får ägaren Martin Josephson då istället 14 000 kronor för varje månad. För Martin Josephson är upplägget värt miljoner kronor.

Annons
Den här kvinnan avled 2015.

På två av företagslägenheterna står fortfarande namnen på tidigare vanliga hyresgäster, som varit döda i åratal. I entrén på Sandhamnsgatan är totalt fem avlidna listade som boende. En man har varit död i sju år.

Samtidigt driver Martin Josephson då alltså sedan 2016 ett byggärende för att få utöka den existerande fastigheten med 55 lägenheter: två extra våningar, plus ett helt nytt hus på innergården. Först fick han nej.

Men efter att ha pressat politikerna hårt, och även lobbat för en gräddfil förbi byggkön, fick Martin Josephson tillstånd att inleda processen. Vid det här laget har den kommit en bra bit närmare byggstart.

Hem & Hyra har fortsatt sökt Martin Josephson på KMJ fastighetsförvaltning för kommentar. Enligt hyresgäster som varit i kontakt med redaktionen efter den första publiceringen, så står de avlidnas namn fortsatt kvar i trappuppgången.

Adresstavlan i entrén på Sandhamnsgatan är ett gytter av levande och döda.

Läs också Nya lägenheter i ”De dödas hus" kan stoppas Efter bordellrazzian: Så svarar värden om affärerna i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.