Annons

Värd använder avlidnas namn – tjänar miljoner på lägenheterna

Nyheter Hyresgästerna är döda. Men namnen står kvar på dörrarna, samtidigt som deras lägenheter hyrs ut till företag för rejäla summor. Nu vill värden bygga 55 nya bostäder i samma fastighet. Det behövs hyresrätter i ett Stockholm plågat av bostadsbrist, säger han till politikerna. Men allt pekar på att det blir ännu fler hotellägenheter – för fantasipriser.
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson
På en adress på Östermalm står döda människor kvar på namntavlan. Deras lägenheter hyrs ut till företag för stora summor.

Adressen är exklusiv: direkt granne med Gärdet på flådiga Östermalm i Stockholm. Men husets allmänna utrymmen skvallrar inget om det. När Hem & Hyra gör ett besök ser vi gigantiska brandfarliga dammtussar, högar med bråte och skräp, sopor där det ska finnas utrustning till skyddsrummet. Och två branddörrar som inte fungerar. Trots att en man omkom i en eldsvåda just i källaren, 2010.

Källargången mellan portarna 58 och 62 på Sandhamnsgatan vittnar starkt om brister i både kärlek och säkerhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Detsamma gäller trappuppgångarna. Information om huset och besiktningsprotokoll saknas. Namntavlans glasyta är ett gytter av många olika handskrivna klisterlappar och tejpbitar. Vem som egentligen bor här i dagsläget, är högst oklart.

Innanför glaset står namnen på totalt fem hyresgäster som, enligt folkbokföringsregistret, är döda sedan länge. Ändå finns de kvar här i entrén. Listade bland de levande. En av dem gick bort 2017. Och en man som levde sina sista år på andra våningen, dog 2013. Det här har blivit de dödas hus.

– Hon avled under den rekordvarma sommaren 2018, säger en person, och pekar på sin före detta grannes namn.

Läs ocksåVanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i viteVanliga bostäder blev hotell.
Den döda kvinnans namn står kvar på dörren.

Den avlidna kvinnans namn står även kvar på hennes gamla ytterdörr en trappa upp. Detsamma gäller en annan kvinna på samma våning, som enligt folkbokföringsregistret varit död i hela fem år vid det här laget.

Båda dessa lägenheter, med de döda människornas namn på brevinkasten, hyrs numera ut till företag för grova pengar varje månad. KMJ fastighetsförvaltnings affärsidé är att tjäna storkovan genom att ta ut mer än dubbla det normala priset för ett boende.

Avtal värt 1, 5 miljoner

Trevåningshuset på Sandhamnsgatan, byggt på 1950-talet, har gått i arv inom samma familj i generationer. 43-årige Martin Josephson och hans KMJ fastighetsförvaltning tog över 2015. Sedan dess har han satsat hårt på att göra om sitt hus till korttidsboende för företag.

– Det här att han låter namnen på döda människor stå kvar på dörrarna till företagslägenheterna, det är verkligen helt tokigt. Så kränkande, säger en av husets vanliga hyresgäster, en minskande skara.

För av de 33 lägenheterna i kåken på Östermalm går idag sex stycken via ett saltat blockavtal (se faktaruta i slutet av artikeln) till mellanhanden Stay in Sweden. Eller Stay Sthlm, som de heter på webben och mot sina kunder. I avtalet, som genom Hyresnämnden är en offentlig handling, ingår även tre stycken lägenheter på Södermalm, i ett hus som Martin Josephson äger på Hallandsgatan. För honom är hela paketet värt närmare 1,5 miljoner kronor i inkomst. Per år.

Martin Josephson får, till exempel, 14 000 kronor i månaden för en tvåa på 55 kvadrat på Sandhamnsgatan. Istället för 5 400 kronor, som är den förhandlade hyran. En fyra på 138 kvadrat, som ska kosta 11 000 kronor, drar han in 18 000 kronor på. Sedan lägger Stay Sthlm som mellanhand på många ytterligare tusenlappar innan de i sin tur hyr ut i andra hand.

Annons
Läs ocksåUthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen”Uthyrningsföretaget tog ut flera tusen kronor mer i hyra varje månad jämfört med vad originalhyran låg på. Nu måste bolaget betala tillbaka 77 000 kronor till sin tidigare andrahandshyresgäst.
”Värden folkbokförde mig hos min flickvän

Det är ett litet hus där många bott länge. De flesta är tjenis. Den accelererande rotationen på folk som flyttar in och ut ur de dyra korttidsboendena, skapar en otrygghet. Det blir till en oro att inte veta vem grannen är man möter i tvättstugan. På samma sätt växer oron bland de med förstahandskontrakt. De upplever att Martin Josephson helst av allt vill bli av med dem. En ung man som bor med sin åldrade förälder, och har varit skriven där sedan 1995, berättar, samtidigt som han visar ett myndighetsbrev för Hem & Hyra:

– Förra året fick jag det här brevet om att jag skulle ha ändrat adress. När jag ringde Skatteverket visade det sig att hyresvärden Josephson tagit reda på var min flickvän bor, förmodligen via Facebook, och folkbokfört mig hos henne. Jag blev väldigt chockad, paff. Det kändes så privat och kränkande att han bara kunde göra så. Antagligen för att jag inte ska ha någon chans att ta över kontraktet om min mor går bort. Jag har inte vågat konfrontera honom om det, säger mannen, som fick Skatteverket att upphäva flytten.

En man blev tvångsförflyttad till sin flickväns adress.

Människor i trappuppgången på Östermalm berättar för Hem & Hyra att förutom de sex i blockavtalet, hyrs ytterligare en bostad av Stay Sthlm. Och när en person flyttade ut ur en annan lägenhet nu i april så började hantverkare direkt att bila golv, en total urblåsning. Förmodligen för att sedan kunna slussa ett topprenoverat objekt vidare till mellanhanden.

Det skulle innebära att 24 procent av huset inom kort inte är vanliga bostäder. Utan i praktiken en permanent, lukrativ hotellverksamhet på Östermalm, riktad mot företag med djupa fickor.

Ska bygga helt nytt hus på innergården

Martin Josephson och hans KMJ fastighetsförvaltning planerar dock betydligt större förändringar än så för Sandhamnsgatan 58-62. I ett långt gånget ärende siktar han på att utöka fastigheten med 55 lägenheter. Planen är tvådelad. Först vill man riva vindsförråd och kapa av boytan för de som bor i etagelägenheterna högst upp, för att smacka på med två nya våningar. Och sedan ska man bygga ett helt hus på innergården.

När idén, som då bara bestod av de påbyggda våningarna, lanserades 2016 sa stadsbyggnadskontoret nej. Tanken var god, men tjänstemännen ansåg att det var för få lägenheter för att motivera den ökade arbetsbördan för dem själva. Man hade inte tid.

Här på baksidan av huset, mot Gärdet, ska det nya huset stå.
Pressade politikerna med bostadsmålet

Martin Josephson uppvaktade dock de styrande byggpolitikerna hårt via e-post. Han pressade på att han som fastighetsägare vill ”bidra till att skapa fler hyresrätter på en av de mest attraktiva platserna i Stockholm.” I ett av sina brev skrev han att han inte godtog ett nej eftersom:

”Det är inte rimligt i en huvudstad som växer kraftigt och är i stort behov av fler hyresrätter. Vi är många som vill göra staden bättre och bidra till en ökad attraktivitet som kan locka människor till vår stad. Att så tydligt tacka nej till spännande fastighetsutvecklingsprojekt som kan hjälpa till att nå det högt satta bostadsmålet är allt annat än begripligt.”

Politikerna godkände också slutligen projektet 2016. Hyresrätter är viktigt och det får ta den tid det tar. Martin Josephson var inte nöjd med det, utan fortsatte trycka på politikerna. Via e-post bönade och bad han om att få en gräddfil förbi kön av nybyggnationer som ska planeras, eftersom ”bostadsbristen i Stockholm är stor”. Så blev det dock inte.

Staden kan inte kräva hyresrätter

Nu, 2020, har skisserna svält med det extra huset på innergården. Planerna har legat ute på samråd, alltså när remissinstanser får säga sitt och medborgare tycka till. Framåt hösten ska stadens tjänstemän presentera en sammanställning av det.

Annons

Under hela processen har det pratats om hyresrätter. De rödgröna politikerna i byggnämnden gjorde 2018 till och med ett särskilt uttalande om att de ”ser positivt på att fastigheten kan utvecklas med nya hyresrätter”.

Så här vill KMJ att det ska se ut. Det nya mindre huset kikar fram bakom det befintliga.

Men på Stockholm stads hemsida, där hela projektet numera ligger uppe, står det bara ”cirka 55 nya mindre lägenheter”. Detta eftersom stadsbyggnadskontoret i slutändan endast kan önska, men inte kräva, den slutgiltiga upplåtelseformen.

För de vanliga hyresgästerna på Sandhamnsgatan råder det dock ingen tvekan. De är övertygade om att de små fräscha nybyggda lägenheterna via en mellanhand kommer att gå till företagskunder. Med riktigt feta plånböcker. Exakt samma sak som sker med alla befintliga lägenheter när någon flyttar.

Lovar nyinflyttade en ”personlig resecoach”

– Det är ofattbart att han ska få göra så här. Är det verkligen den här sortens hyresvärdar Stockholm vill ha, funderar en berörd person.

I planbeskrivningen beskriver stadsbyggnadskontoret hur Martin Josephson ska anpassa nybyggnationerna efter Stockholms gröna tänk, där bilar ska få mindre utrymme. Nyinflyttade ska bland annat erbjudas ”pröva på-kort” i kollektivtrafiken, samt en ”personlig resecoach”.

En boende sågar konceptet som ett fult spel för gallerierna, tänkt att smörja Stockholms miljömedvetna politiker och tjänstemän:

– Resecoach?! Om man kommer från Kina så kanske man behöver en SL-guide. Men det är verkligen inte för en vanlig hyresgäst.

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt Martin Josephson via telefon, sms och e-post. Vi har även sökt Stay in Sweden/Stay Sthlm.

Fakta: Vad är ett blockavtal?
  • Ett blockavtal, eller blockuthyrning, är när en fastighetsägare hyr ut flera lägenheter i ett, eller flera, bostadshus till en och samma hyresgäst. Den överenskomna prissumman behöver inte följa den förhandlade månadshyran.
  • Denna mellanhand blir då förstahandsboende och kan förhandla bort besittningsskyddet, alltså den rätt som den boende har till bostaden.
  • Mellanhanden kan sedan hyra ut dessa lägenheter i andra hand för vilka månadshyror som helst. Den boende får då inte heller det besittningsskydd som kommer med en vanlig andrahandsuthyrning, utan blir mycket lättare att vräka.
  • Det här regleras i hyreslagen. Fastighetsägaren ansöker om tillstånd att hyra ut i block hos Hyresnämnden. Ofta används blockavtal av kommuner eller regioner.
  • Men marknaden med privata mellanhänder som sedan hyr ut till företag och turister, växer explosivt i Sverige och är idag en miljardindustri.
Läs också Unik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000 Bakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljoner Kommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.