Annons

Så blev mentalsjukhuset ett populärt hyreshus i Vadstena

Vadstena Angelica Arvidssons bostad har varit både sockerbruk och mentalsjukhus och kunde lika gärna varit riven i dag. Så här gick det till när Asylen förvandlades från kråkslott till ett av Vadstenas mest populära hyreshus.

Att byggnaden är historisk syns på hela dess överdådiga skepnad med tinnar, tornrum och stora fönster. Den här morgonen blåser vinden lite extra kall från Vätternhållet. Att få lä i port 10 B känns därför välkommet.

Korridorerna på våningsplanen är långa och raka. Utanför de flesta lägenhetsdörrar står rollatorer parkerade och i trappan möter vi hemtjänstens personal på språng. För trots att huset borde vara starkt förknippat med sin mörka historia, från åren då ”obotbara” mentalpatienter hölls inlåsta innanför husets stenväggar, så vill många av ortens äldre flytta hit.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Husets förflutna och dess omoderna struktur gjorde att många Vadstenabor ville dumpa det i Vättern. Men en politisk strid tog vid och i dag är huset lika förknippat med minnen från den kommunala kampen för att rädda det. I dag är Asylen känt som Vadstenas mest centrala hyreshus med hiss.

– Jag är 81 år och jag är inte äldst här. Jag håller på och skriver en bok om mitt liv och bland annat det här huset, säger Odd Andreas Mikkelsen som vi springer på i fastigheten.

Han förklarar att ”cirkeln är sluten” eftersom han växte upp på ett ombyggt sinnessjukhus och på äldre dagar flyttat till ett annat.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

– Så för mig är den här tydliga strukturen med sjukhuskorridorer lite som att komma hem.

Ja, många äldre bor här. Men vi har kommit för att besöka Asylen-husets yngsta hyresgäster – Angelica Arvidsson, 26 år, och Joakim Thor, 25 år – som bor i en tvåa om 92 kvadratmeter. Paret som flyttade till Vadstena för två år sedan har bott i det här huset i nära ett år.

Annons

– Joakim är från Enköping och jag från Falköping. Vi träffades när vi pluggade i Karlstad, säger Angelica.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

– Vi valde att bosätta oss så här lite mitt emellan våra hemstäder när vi fick jobb i Motala.

När de först kom till Vadstena hade de ingen aning om att det pampiga huset, som i bottenvåningen rymmer ett bibliotek, hotell och restaurang, även hade 45 hyreslägenheter. Men så fort de fick veta det ställde de sig i kö.

– För oss är den här hyresrätten perfekt. Vi är båda från landet, trivs i en sådan här småstad och bor hellre här än i en större kommun. Men vi kanske inte direkt skulle köpa en bostadsrätt här i Vadstena – det känns som en lite osäker investering.

Ägare av Asylen och kringliggande mark är allmännyttiga Vadstena fastighet AB, VFAB. Vid ett möte på deras kontor får vi se svartvita bilder från hembygdsföreningens arkiv.

– Om ni tittar på den här bilden så ser ni fabriken som stod här förut, pekar VFAB:s vd Lars Larenius.

Annons

1894 är årtalet som står präntat på Asylens pudervita fasad. Då stod sjukhuset färdigt, i form av flyglar och tre våningar, byggda på en gammal nedlagd sockerfabrik. Sinnessjukhuset var ett av landets nya Asyler för patienter så sjuka att de ansågs vara farliga för samhället. Här fick de, under sjukhusets 80 verksamma år, behandlingar som: lobotomi, långbad, elchocker, fastspänning och sövning.

Nu är det 2017. I vardagsrummet hos paret Arvidsson-Thor finns en stor hörnsoffa, en platt tv och en rejäl speldator.

Angelica säger att hon uppskattar att huset är välbyggt, rymligt och rustikt och att hon aldrig känt av något obehag eller några historiska vingslag.

– Vi uppskattar att det är så tyst här och att vi har utsikt både mot slottet och mot Vättern.

Fakta: Asylen - ett hett diskussionsämne

•När psykiatrins patienter flyttade ut i mitten av 1970-talet stod fastigheten utan syfte. Det övergivna jättehuset var problematiskt för kommunen i över ett decennium.
•Många hade åsikter och Asylen var ett diskussionsämne som med tiden blev politiskt. De borgerliga majoritetspartierna ansåg att smärtsamma minnen behövde vädras ut från orten och ville därför riva. Oppositionen såg tvärtom värdet i det historiska huset och ville rusta upp det.

Fakta: Två röster avgjorde

•År 1985 skulle votering hållas i kommunfullmäktige. Två majoritetspolitiker, Ingemar Lindaräng (dåvarande FP) och Sven Ingvar Nilsson (KD), gick emot sina partier och röstade som oppositionen. Deras två röster avgjorde.
•Kommunens bostadsbolag fick i uppdrag att renovera.
•1987 var renoveringen klar. I 30 år har Asylen tjänat som hyreshus, hotell, bibliotek och festsal.

Fakta: Vill du också rädda hus?

•Länsstyrelserna har möjlighet att byggnadsminnesförklara byggnader och anläggningar som anses ha särskilt stort kulturhistoriskt värde.
•Vem som helst kan väcka fråga hos länsstyrelsen om att en byggnad ska byggnadsminnesförklaras.
•Byggnader kan också få skydd i kommunens detaljplaner. Det kallas ofta felaktigt för k-märkning.
Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.