Annons

Så få har råd med ny lya i Östersund

Östersund Byggboomen i Södra Norrland har tagit fart. Men bara höginkomsttagare har råd att bo i de nya hyreslägenheterna, visar Hem & Hyras lokala granskning.
Hyresgäster i Sverige betalar 28 procent av sin lön i hyra. Men för nyproducerade lägenheter får medelinkomsttagaren betala betydligt större andel av lönen. Grafiken visar hur långt 28 procent av Östersundsbons medellön som räcker till hyra. Grafik:TT Nyhetsbyrån

Bostadsbristen har fått fart på byggandet både i Jämtland och Västernorrland. Och framförallt i de större städerna. Kommunalägda Mitthem i Sundsvall har färdigställt 232 lägenheter på två år. Målet är 500 innan 2021. Östersundshem satsar på 1 650 nya hem till 2025, i blandade upplåtelseformer. De senaste två årens byggande har gett ett plus på 269 hyresrätter.

Men det är svårt att hålla nere byggkostnaderna och hyrorna är högre än vad många har råd med.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag tycker att 25 procent av inkomsten är ett bra riktmått för hur mycket man max ska behöva lägga på hyra, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

I december rapporterade SCB om att hushåll som hyr lägger störst andel av sin inkomst på boendet jämfört med bostadsrätts- och villaägare. 28 procent av inkomsten jämfört med 20 och 15 procent.

Annons

– Det är inte rättvist, anser Linder. Varför ska en hyresgäst betala mest?

Läs ocksåNya lyor inget för Svenssons i Sundsvall

Investeringsstödet som infördes 2016 är bra, tycker hon, men förordar fortsatt debatt för att pressa kostnaderna ytterligare.

Hem & Hyra har gjort en lokalgranskning där medelinkomster i Sundsvall och Östersund jämförs med nyproduktionshyror.
Undersökningen visar att en tredjedel av en medelinkomst inte räcker till hyran för en ny lägenhet. Unga och äldre skulle inte ens ha råd även om de öronmärker halva inkomsten till hyra.

I Östersund är klyftorna tydligast mellan inkomst och hyra för ny lya.
– Det är en allvarlig utveckling. Ju mer pengar hyresgästerna måste lägger på boendet, desto mindre har de kvar att spendera på annat, vilket drabbar hela samhällsekonomin, säger Marie Linder.

Annons
Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Både kommunalrådet i Östersund, AnnSofie Andersson, och Sundsvalls kommunstyrelses vice ordförande Bodil Hansson är medvetna om problemet med dyra nybyggen.
– Men att bygga nytt är det enda sättet att få fler bostäder i Östersund och det vi bygger hyrs ut direkt så det finns ju ändå en marknad, säger AnnSofie Andersson.

Bodil Hansson menar att politikerna i Sundsvall gör vad de kan för att hålla kostnader nere.
– Vi ställer inte alltför höga krav på miljöanpassning och estetik, vi använder oss av färdiga konceptlösningar och sänker markpriserna, säger hon.

Läs också Hyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter" Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”
Länkar Läs mer här:

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.