Annons

Så får du maten att hålla under rötmånaden

Nyheter Antalet fall av salmonella ökar kraftigt under sensommaren. Därför tror vi att rötmånaden infaller i augusti och så hindrar du maten att bli förstörd i sommarvärmen.
Foto: Pixabay

Nu har värmen sluppit undan för den här gången, men enligt den gamla bondepraktikan är vi nu inne i den så kallade rötmånaden som pågår från den 23 juli till den 23 augusti. Då blir maten snabbare dålig och du ska vara extra noggrann med hygienen. Men hur väl stämmer spådomen i den gamla folkboken överens med verkligheten?

– Jag skulle nog inte säga att det är så exakt på datumet, det är ju en gradvis ökning av luftfuktighet under hela sommaren. Tidigare var det ett sätt att förklara och få människor att förstå att vi har den här tiden, men det är ju lite flytande gränser. just de datumen … det kanske inte är helt sant, men i slutet av sommaren kan man säga generellt att det är hög luftfuktighet, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att maten blev dålig just i slutet av sommaren kan också ha påverkats hur mat förvarades innan kylskåpens tid.

– Jag tror inte att vi kan förstå hur svårt det var att förvara mat förr, vi är lyckligt lottade med kylskåp och frys.

Förr i tiden förvarade man mat i så kallade isbodar, hus med tjocka väggar som fylldes med is på vintern för att hållas kalla under de varmare månaderna.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Men det tinade med tiden bort och det brukade sammanfalla med denna period. Så det var många faktorer som spelade in, men de var inte helt ute och cyklade i bondepraktikan.

När det är varmt och fuktigt har Åsa Rosengren några enkla tips för att få maten att hålla i sommarvädret.

– Tänk kallt – ställ in kyltemperaturen på fyra grader, då håller maten dubbelt så länge jämfört med om det är åtta grader.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Det är också viktigt att hålla maten kall under transport, ta därför maten raka vägen hem från affären. Måste du göra ett ärende kan du ha med dig en kylväska.

Annons

– Ta inte fram mer än du behöver. En sommarfrukost kan vara så härlig att sitta länge och äta frukost, men maten måste inte stå framme hela tiden på bänken – gör klart en macka och plocka undan igen.

Se till att ha med kylväska och våtservetter på din picknick, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten ökar antalet fall av salmonella kraftigt under sensommaren – fler än dubbelt så många smittas i augusti jämfört med juni.

Fakta: Snabba tips att tänka på

Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten . Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

  • Håll maten kall från butiken till hemmet.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas  om maten står framme i rumstemperatur.
  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  • Genomstek kyckling och köttfärs, det gäller även när det inte är rötmånad.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.