Annons

Så fick kvarteret sin nya samlingsplats

Norrköping Från en enkel asfaltsplan till en nybyggd altan. När hyresgästerna i Åby önskade en bättre uteplats öppnade hyresvärden plötsligt plånboken.
Foto: Jakob Kindesjö
Grannarna Anita Andersson Landegren och Monica Karlsson med hunden Snuffe ses för en fika på den nya uteplatsen.

Mellan hyreshusen vid Sågarebacken i Åby ligger kvarterets uteplats. Här samlas många av de boende för olika träffar, allt från små fikastunder till större grillkvällar. Särskilt under pandemin har uteplatsen gjort det möjligt att ändå kunna umgås med restriktioner.

– Går man hit så kommer det alltid någon förbi och man får en pratstund och känner sig mindre ensam. Det har varit en liten gemenskap när man varit utestängd från hela världen och inte kunnat träffa nära och kära som förut, säger Anita Andersson Landegren, en av de boende i kvarteret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har suttit hemma och jobbat sedan mars förra året. Så det här är verkligen ett andningshål för mig, säger grannen Kerstin Tyrén, som nyttjar uteplatsen så gott som dagligen.

”Vi håller efter, torkar av bord och att parasollerna inte står kvar uppfällda. Det är det värt”, säger Anita Andersson Landegren.

För något år sedan ordnades nya bänkar och en fast grillplats. Men uteplatsens skick lämnade en del i övrigt att önska, enligt de boende.

– Alltså det fanns ju ingenting här förut. Det var en asfaltsplan och inget mer. Vi fick ju bära omkring på bänkar om vi blev många och alla fick inte plats. Det kändes inte riktigt hållbart, förklarar Anita Andersson Landegren.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Förra året tog hon kontakt med hyresvärden, kommunägda Hyresbostäder, i hopp om att få en upprustning och fler sittplatser. Ett önskemål som värden plötsligt gick med på – men resultatet blev ändå en överraskning.

Annons

– Alltså jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort och påkostat, säger hon.

Lagom till midsommar i år stod den nya uteplatsen färdig med ett helt nytt trädäck med räcken och nya bänkar, kafémöbler, belysning och blomsterarrangemang. Kvar att fixa är ett tak över altanen som tills vidare har fått upphängda segeldukar.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Det har blivit så underbart. Varje dag har man ju varit här ute, säger Monica Karlsson, som slagit sig ned för att fika med sina grannar.

”Det här är verkligen ett andningshål för mig” säger grannen Kerstin Tyrén.

Enligt Hyresbostäder skedde satsningen genom det som kallas för områdespengen, tidigare även kallat för 300-kronan. Det innebär att bolaget avsätter 300 kronor för varje lägenhet och år till olika åtgärder och förbättringar av gemensamma ytor som hyresgästerna får önska vad det ska gå till.

– Det kommer in önskemål hela tiden. Det kan vara allt möjligt, den där lek­utrustningen borde målas upp, den där busken ska tas bort. I Krokek byggde vi till exempel ett rollatorgarage förra året. Det kan vara saker som ger det där ­extra i området, förklarar ­Peder Svedsten, ­områdesansvarig för Åby och ­Krokek på Hyresbostäder.

Annons
Både boende och hyresvärd tror uteplatsen bidrar till ökad trygghet och sammanhållning i området.

I Åby och Krokek har bolaget ­cirka 1 000 lägenheter och en total om­rådespeng på 300 000 kronor. Enligt Svedsten försöker de ibland göra lite större åtgärder på ett ställe, som vid Sågarebacken.

– Det är nog den största åtgärden vi gjort på ett ställe, men det är ganska många där som vill sitta ute och det fanns inget bra. Då var det lika bra att göra något ordentligt. Det blir lättare för de boende att träffas och lära ­känna varandra, det har alltid visat sig vara bra både för att motverka konflikter och otrygghet i största allmänhet, ­säger ­Peder Svedsten.

Blir det inte mer för er att sköta om?
– Jo, men så är det ju alltid. Man får väl olja det där om ett par år. Men det hör ju till, säger han.

Uteplatsen är en träffpunkt för både stora och små. Här ses katten Fenix och hunden Buster med husse Bertil Karlsson.

Även de boende tycker den nya uteplatsen bidrar till en bättre sammanhållning.
– Det kanske inte är alla som sätter sig här, men många stannar till och pratar. Det har blivit en bättre gemenskap, säger Kerstin Tyrén.

Fakta: Så funkar områdspengen
  • Hyresbostäder lägger 300 kronor årligen per lägenhet att använda till förbättringar i området.
  • Det kan vara allt från nya buskar och blomlådor på innergårdarna till att få uppfräschat i tvättstugan.
  • Önskemålen om förbättringar lämnas till bolagets områdesansvarig eller bovärd.

Källa: Hyresbostäder

Fakta: Så kan du påverka
  • Kommunala hyresvärdar ska erbjuda hyresgästerna boinflytande, en möjlighet att påverka olika saker i sitt bostadsområde. Även privata hyresvärdar erbjuder detta.
  • Hyresvärden brukar samla in önskemål på bomöten, via enkäter eller att de boende tar direktkontakt.
  • Hyresgäster kan även vända sig till Hyresgästföreningen för att få till förändringar i sitt bostadsområde.
Fakta: Så gick hyresgästerna tillväga i Åby
  • Uteplatsen i kvarteret användes flitigt men behövde rustas upp.
  • De boende kontakta hyresvärden med önskemål om upprustning.
  • Efter upprustningen håller de boende efter uteplatsen gemensamt, torkar bord och sköter om blommor.
Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.