Så fördelas familjen Palms hyreshöjning

Laholm Den första januari höjdes familjen Palms hyra. Tvåan i Laholm blev 146 kronor dyrare. Hem & Hyra berättar vad pengarna går till.

​Det är varmt som i en bastu hemma hos familjen Palm. Elementet är trasigt men hjälp är på väg. En vaktmästare som alltid ställer upp är en av orsakerna till att Sofia Palm trivs så bra i lägenheten hon hyr av Laholmshem.

Den första januari höjdes familjens hyra med 146 kronor. Närmare 70 kronor därav går till bostadsbolagets ökade räntekostnader. Ungefär 35 kronor betalar el, vatten och sophämtning. Den tredje största kostnaden är underhåll och reparationer dit Sofia betalar en dryg tjuga mer i år. Trots att hyran är en stor utgift tycker hon att det är värt pengarna.

– Vi har egen trädgård där man kan sola på sommaren och vi har nära till allt.

Fakta: Hit går din hyra

Den dagliga driften av hyreshuset betalar du mest för. Uppgifterna visar vad hyran för en helt vanlig lägenhet i ett kommunalt bostadsbolag gick till under 2006.

• 27% DriftskostnaderHär ingår bland annat fastighetsskötsel, reparationer,administration och försäkringar• 22% El, vatten, värme, sopor• 0,5% HyresgästföreningenFörhandlingsersättning,boinflytande- och fritidsmedel• 18,5% Underhåll• 3% Fastighetsskatt• 24,5% RäntekostnaderRäntor och avskrivningar på lån tagna för att finansieranybyggnation och underhåll• 4,5% Vinst

Så räknade vi: Uträkningen är baserad på bostadsbolagets uppskattning av kostnadsökningarna 2008 jämfört med 2007.

 

Läs också Höjd hyra trots dålig skötsel - Hyresgästföreningen uppmanar boende att inte betala Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.