Annons

Så håller du husdjuren svala i sommarhettan

Nyheter De flesta av våra vanligaste husdjur är bättre än vad vi själva är på att hantera höga temperaturer. Lite is i kattens vatten och ett blött täcke åt hunden kan dock göra susen för våra bästa vänners välbefinnande.

Årets sommar har blivit en stor prövning för miljontals svenskar, som får nattsömnen och trivseln störd av höga inomhustemperaturer.

Men det är inte bara vi människor som har det tufft just nu – extremvädret är en påfrestning även för många husdjur. Särskilt hundar riskerar att fara illa i värmen om man inte anpassar rutinerna efter rådande väderlek. Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, uppmanar alla hundägare att ställa väckarklockan på ringning redan i ottan. Detta för att få en längre morgonpromenad avklarad innan hettan hunnit byggas upp för dagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Försök att planera en promenad tidig morgon och en annan under sen kväll. Mitt på dagen passar just nu endast kortare rastningar, då hunden riskerar att överanstränga sig när det är som varmast.

Till skillnad från oss människor kan en hund nämligen inte svettas över hela kroppen. Regleringen av kroppstemperaturen sker främst via trampdynorna och genom flåsande, vilket gör det svårare för många raser att uthärda varma dagar. Att ta med hunden på en jogging- eller cykeltur när det är som varmast är ett absolut nej.

– Och ta inte under några omständigheter med hunden ut för att handla i det här vädret. De kan dö om de blir lämnade i en varm bil, säger Hans Rosenberg.

Läs ocksåKvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Hundar är ofta skickliga på att själva hitta de svala platserna i hemmet. Viktigast är att se till att de har fri tillgång till vatten – och att de får en regelbunden dusch eller ett bad.

Annons

– Ta med en hink ut på gården och kyl av hunden med, eller skölj av hunden i duschen. Det finns även kyltäcken som man kan blöta ner och som ger en bra, svalkande effekt.

Katter är värmetåligare än många andra djur, och är ofta inga stora anhängare av spontana bad. Men även de förlorar mer vätska än vanligt varma sommardagar, vilket bland annat kan kompenseras med att ge dem mjukmat. I ett pressmeddelande rekommenderar Kattfonden även att servera några isbitar i eftermiddagsvattnet för att hjälpa katten att svalka sig.

Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Man bör också vara särskilt noga med att någon tar hand om husdjuret om man reser bort.

– Tyvärr märker vi att många åker på semester på sommaren och tror att katten ska klara sig själv ute i några veckor, skriver de.

Fåglar kommer i alla tänkbara former, men något de flesta av våra vanligaste hemmafåglar har gemensamt är att de härstammar från varmare breddgrader. Därtill har de i regel högre kroppstemperatur än vi människor och är väldigt duktiga på att reglera värmen, berättar Alice Jansson på Bohuslän-Dals Fågelhobby.

Annons

– De flesta fåglar tål väldigt mycket värme. Vad de i första hand behöver är skugga och möjlighet till att bada. Glömmer du dem i stekande sol direkt i fönstret kan de dö.

För vissa undulater och papegojor som inte inte gillar att bada kan det vara en bra idé att spreja kroppen och fjädrarna med lite vatten.

– Glöm heller inte att byta badvatten ofta. Bakterierna växer till sig i värmen och fåglar är duktiga på att söla ner vattnet.

 

Fakta: Tänk på det här

Hund

  • Se till att hunden har fri tillgång till friskt vatten.
  • Försök få till en bra luftcirkulation hemma.
  • Ta inga längre promenader när det är som varmast. Ta de långa promenaderna tidig morgon och sen kväll.
  • Ta absolut inte med hunden ut på en jogging- eller cykeltur när det är som varmast.
  • Använd blöta kyltäcken att svalka med.
  • Bada och duscha hunden.

Katt

  • Se till att katten har fri tillgång till friskt vatten.
  • Använd mjukmat i större utsträckning, då det ger katten mer vätska.
  • Lägg isbitar i kattens vatten när det är som varmast.
  • Katter med särskilt tovig päls har svårare att isolera mot värmen och kan behöva mer omsorg.

Fågel

  • De flesta fåglar klarar höga temperaturer, men försök se till att buren alltid står i skuggan.
  • Ha alltid rikligt med friskt dricks- och badvatten.
  • Lämna inte buren i fönstret.
  • Vid behov, spreja fågeln med lite vatten. Det är också bra för fjädrarna.

Källor: Svenska kennelklubben, Kattfonden, Bohuslän-Dals Fågelhobby

 

Läs också Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Vändningen: Efter vittnesmål om taxen Sigvard – kvinnan bor kvar på Östermalm Barnens hamster blev biten av hyresvärdens hund – familjen blev uppsagd efter konflikt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.