Så här får du del av pengarna
Det finns många sköna miljoner kvar att ordna aktiviter för i bostadsområdena.
Resultatrapporten från 2014 visar att det fanns 4,2 miljoner kronor kvar i fritidsmedel från föregående år i de fyra län som utgör Region Mitt (Värmland, Dalarna, Örebro och Södermanland).
Men hur gör man?
Andrea Nilsson är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Örebro och berättar hur du som vanlig medlem kan göra för att få tillgång till pengarna – och därmed öka trivseln i ditt bostadsområde.
– Det första du ska göra är att kontakta den verksamhetsutvecklare som har hand om din kommun. Vi kan berätta om det finns en lokalförening i ditt område och hjälpa dig att få kontakt med dem. Och finns det ingen så kan man prata med sina grannar och starta ett arbetsgrupp. Sen hjälper verksamhetsutvecklaren dig att få kontakt med ditt bostadsbolag.
Fritidsmedlen betalas nämligen ut av bostadsbolagen via Hyresgäsföreningen för att öka trivseln i området. Det där betyder att det kan vara lite olika vad du som hyresgäst får och inte får ordna för pengarna – men generellt är det ganska högt i tak.
– Det kan finnas hyresvärdar som inte vill ge pengar till att man ordnar en resa bland grannarna i sitt bostadsområde, medan andra tycker att det är helt okej, säger Andrea.
Grunden är att det ska vara något som riktar sig till hyresgästerna, inte bara medlemmarna, i ditt område och inte är allt för exkluderande.
– Du kan inte ordna en släktfest. Men som exempel så skulle man kanske kunna ordna en singelfest – men den måste festen ändå vara öppen för andra som kan tänkas vilja gå.
Exempel på vanliga aktiviteter som bekostas av fritidsmedel är:
- Odling av blommor och grönsaker på allmänna platser.
- Blombytardagar.
- Gårdsfest.
- Loppis.
- Stavgång eller andra motionsgrupper.
- Teater.
- Träffas och dricka kaffe.
- Göra i ordning en gemensamhetslokal.
- Matlagningsgrupper.
- Barnpyssel.
- Julfester.
– Och så ska man inte vara rädd att komma med idéer. Det innebär inte att du tvingas sitta i en styrelse och göra ett tungt jobb hela året. Och bara för att bostadsbolaget säger nej till en idé behöver de inte säga nej till nästa.
Lokalföreningarnas verksamhetsplaneringar ska skickas in i september. Men många gånger går det att få pengar även under det pågående året.
– Ja, det är ju ofta någon kommer på en idé som ingen tänkt på när de planerade. Då går det bra att söka mer pengar, säger Andrea.