HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så höjs hyrorna hos Ramunderstaden

Söderköping Hyrorna hos kommunägda Ramunderstaden höjs med 0,85 procent 2017 och 2018. Det står klart efter avslutade förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö
Ramunderstaden hyr ut drygt 800 lägenheter i Söderköpings kommun.

Det var i början av december förra året som det kommunägda bostadsbolaget Ramunderstaden i Söderköping begärde att få höja hyrorna med 2,28 procent från den 1 januari 2017. Efter utdragna förhandlingar har bolaget och Hyresgästföreningen till sist kommit överens om en tvåårig hyresuppgörelse.

Under 2017 och 2018 höjs hyrorna med 0,85 procent för lägenheter där värmen ingår i hyran. För lägenheter med kallhyra höjs hyrorna med 0,64 procent. För en hyresgäst som i dag har en månadshyra på 5 800 kronor innebär höjningen på 0,85 procent ett påslag på cirka 50 kronor i månaden. Utöver lägenhetshyran höjs även månadskostnaden för parkeringsplatser med 20 kronor och garage med 30 kronor under 2017 och med 0,85 procent under 2018.

Läs ocksåSå blir din hyra 2017 i Östergötland

Höjningen för 2017 tas ut från den 1 januari, vilket innebär att hyresgästerna får betala höjningen för januari, februari och mars retroaktivt under april, maj och juni. Men Ramunderstaden hade önskat en högre hyreshöjning.

Annons

— Vi är verkligen inte nöjda med utfallet. Vi har flera utmaningar framför oss i form av ombyggnadsprojekt som vi behöver göra. Ska man gå in och renovera så gäller det att ha lite på banken för att få ekonomi i det. Med den här uppgörelsen kommer vi inte närmare de här projekten, säger Thomas Angström, vd för Ramunderstaden.

Men Hyresgästföreningen tycker att uppgörelsen ändå slutade bra.

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

— Det blev bra med tanke på det utgångsläge vi hade och att vi fick till ett tvåårigt avtal med relativt låga nivåer. Vi tycker att bolaget gjorde en så hög vinst att man skulle klara kommande renoveringsbehov och nyproduktion, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.