Så krymper dina rättigheter när du hyr av en mellanhand

En mellanhandsvärd tjänar sina pengar på att hyra lägenheter av olika fastighetsägare. Sedan hyr mellanhanden ut lägenheterna i andra hand. Ofta som företagsbostäder eller lägenhetshotell, men även till vanliga hyresgäster.
Om du hade hyrt direkt av fastighetsägaren hade du kunnat skriva på ett förstahandskontrakt. Ett sådant kontrakt ger normalt ett starkt besittningsskydd. Här kan du läsa mer om det.
När du hyr i andra hand är besittningsskyddet inte lika starkt. Dessutom går det att avtala bort helt. Så sker ofta vid mellanhandsuthyrning. Då måste du flytta utan prut om värden säger upp dig.
Vanligt med kraftig överhyra
Ett annat problem är hyresnivån. För andrahandsuthyrning finns det regler som begränsar hur hög hyran får vara. Men när en mellanhand kommer in i bilden sätts de här reglerna ur spel.
Det beror på att fastighetsägaren och mellanhandsvärden själva gör upp om vad hyran ska vara. Mellanhanden kommer att få igen pengarna genom att själv hyra ut. Därför har mellanhanden råd att gå med på högre hyra än en vanlig privatperson. Det här tjänar fastighetsägaren på.
Därefter hyr mellanhanden ut lägenheten i andra hand. Lagen tillåter ett maximalt hyrespåslag på 15 procent om bostaden är möblerad. Men det är vanligt att mellanhänder tar ut betydligt högre hyra än så. Hem & Hyra har ett flertal gånger rapporterat om hur hyresnämnden fällt mellanhandsföretag för ockerhyra.
Sammantaget är sannolikheten alltså stor att du betalar mycket mer än din granne, för en likadan lägenhet, om du hyr via en mellanhand.
Om värden går i konkurs försvinner dina pengar
Ytterligare en risk med att hyra av en mellanhand är att den här typen av hyresvärdar är känsliga för svackor i ekonomin. Då minskar efterfrågan på företagsbostäder och lägenhetshotell.
Dessutom bygger själva affärsmodellen på överhyror. Utan påslag, ingen vinst. Högsta domstolen har i ett uppmärksammat mål dömt ut den här sortens uthyrning. Och när andrahandshyresgäster börjar kräva tillbaka ockerhyra blir det dyrt för mellanhandsvärden.
Att mellanhänder går i konkurs är inte ovanligt. Då riskerar du att mista överhyran du har betalat in. Även depositioner försvinner. Inte minst mister du ditt hem, eftersom lägenheterna då går tillbaka till fastighetsägaren.
Så gör du – bästa knepen
Men det finns ljus i mörkret.
- Det går att kräva tillbaka ockerhyra. Då vänder du dig till hyresnämnden. Du kan göra det på egen hand, ta hjälp av Hyresgästföreningen om du är medlem, eller kontakta ett privat ombud som tar betalt för tjänsten. Som mest kan du få tillbaka pengar för två år bakåt i tiden. Här får du tips om hur du går tillväga.
- I flera fall har andrahandshyresgäster fått rätt till förstahandskontrakt hos den verkliga fastighetsägaren. Så blev det till exempel för Rodrigo och Leo.