HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: ”Oerhört skönt!”

Nyheter Hyresgästen var på väg att förlora två miljoner kronor. Men efter en ny dom får han istället förstahandskontrakt på Östermalm i Stockholm – samtidigt som han kan ha förändrat hyresmarknaden. "Det känns oerhört skönt!" säger hyresgästen.
"Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Adriansson Advokatbyrå
"Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.

I centrum för den snåriga juridiska historien står en amerikansk affärsman, bosatt i Sverige. Via sitt företag hyrde han en lägenhet på Sibyllegatan på Östermalm i Stockholm under sju år, fram till 2017.

Mannen fick nog av att betala 23 000 kronor i månaden för sin fyra, som enligt bruksvärdet borde haft en mindre än hälften så hög hyra.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

”Kunde inte tänka mig att det var legalt”

Den höga månadskostnaden gjordes möjlig av att fastighetsägaren använde sig av ett företag som mellanhand, som i sin tur hyrde ut lägenheten till affärsmannen. När hyresgästen förstod hur upplägget fungerade bestämde han sig för att ta saken till rätten, något som Hem & Hyra tidigare berättat om.

– Jag visste att det skulle ta mycket tid och kosta mycket pengar. Men jag kunde inte tänka mig att det var legalt, att det var så enkelt att kringgå lagen, berättar mannen som vill vara anonym.

Efter att affärsmannen hade förlorat mot fastighetsägaren i Tingsrätten och Hovrätten togs ärendet upp i Högsta domstolen. Hade mannen förlorat där också hade han åkt på en smäll på runt två miljoner kronor i rättegångskostnader. Men Högsta domstolen dömde nyligen till hyresgästens fördel, vilket ETC var först med att berätta: Han får bo i lägenheten och har samma rätt till den som om han hade hyrt den direkt av fastighetsägaren. Rättegångskostnaderna slipper han också.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.

Affärsmannen säger att han är förvånad men väldigt glad över domen.

– Det känns oerhört skönt! Om det här beslutet kan gynna en enda hyresgäst så har det varit värt det för mig.

Susanna Skogsberg förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Och enligt Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, finns det stora möjligheter att domen kan förändra hyresmarknaden och uthyrningen via bulvaner.

– Det här var verkligen en fin nyårspresent. Domen säger att det här är ett bulvanförhållande och att man gjort det här för att kringgå bestämmelser som skyddar hyresgästen.

Fastighetsägare kan bli försiktigare

Tror du att domen kan öppna för fler hyresgäster att pröva sina fall?

– Absolut. Andra hyresgäster med lika förhållanden skulle kunna hävda att det är ett bulvanförhållande och att man i så fall skulle få samma rätt till lägenheten som en förstahandshyresgäst.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Susanna Skogsberg tror också att fastighetsägare kan blir försiktigare vid uthyrning via bulvanföretag.

Skrämmer den här domen?

– Ja, så skulle man kunna säga.

Kan förändra spelreglerna

Enligt en uppskattning från Hyresgästföreningen Region Stockholm hyrs åtminstone 10 000 lägenheter i Stockholmsområdet ut via bulvanföretag, men enligt Susanna Skogsberg kan det röra sig om ännu fler.

Sebastian Ländin, advokat och juridiskt ombud för hyresgästens företag, tror även han att domen kan förändra spelreglerna på hyresmarknaden.

– Vi får se vilket genomslag domen får. Men risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills. Visserligen kan de hyra ut på samma sätt som tidigare, men invänder hyresgästerna mot hyran ligger fastighetsägarna risigt till. Det finns ett gäng bolag som jobbar på det här sättet och många fastighetsägare som tjänar mer än vad de borde på sina fastigheter.

Den amerikanske affärsmannen har under sitt eget fall börjat engagerat sig i frågan om bulvanupplägg. Han har fått tillbaka sin lägenhet, men är gladast för den prejudicerande domen.

– Det här handlar om rättvisa. Jag tyckte från början att det var ett absurt upplägg med bulvanföretag. Förhoppningsvis kommer det här att leda till förändringar till det bättre på hyresmarknaden, säger han.

Varken hyresvärden eller hans juridiska ombud Peter Hellman vill kommentera domen.

Läs också Manhal fick hjälp med filmdrömmen Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.