Annons

Så lång är kötiden för lägenhet i ditt län

Nyheter Cirka tre år. Så lång är väntetiden i snitt för en hyreslägenhet i Sverige. Och ju större du vill bo desto längre får du vänta, visar Hyresgästföreningens granskning.

Ända sedan 1990 har bristen på hyresrätter ökat konstant i landet. I dagsläget har 246 av Sveriges 290 kommuner brist på lägenheter till uthyrning och kötiden hos bostadsbolagen har vuxit årligen.

Under tisdagen släppte Hyresgästföreningen sin rapport ”Ett land fullt av bostadsköer”, där samtliga allmännyttiga bostadsföretag samt landets nio kommunala bostadsförmedlingar fått svara på en enkel fråga: hur lång är egentligen kön?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Svaret är nedslående. Vill man hyra en etta är den genomsnittliga kötiden i landet 32 månader – det vill säga drygt två och ett halvt år. En verklighet som slår särskilt hårt mot landets unga som är på jakt efter sitt första egna boende. För närvarande uppger 158 kommuner att de har brist på bostäder för unga – den högsta siffran någonsin registrerad.

En första väntan på ett eget kontrakt som även präglas av ett lidande, resonerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

– Under tiden måste man hitta andra lösningar, vilket ofta innebär att man flyttar runt i andra hand och riskerar att bli lurad eller betala överpriser. Det värsta är att det är ett slags accepterat elände – samhället struntar i hur det går till när unga utnyttjas på bostadsmarknaden.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Den som vill flytta till större får räkna med att vänta ännu längre. En lägenhet med fyra rum har en gemomsnittlig kötid på tre och ett halvt år.

Annons

Allra längst är köerna i Stockholm och Uppsala, följt av Halland och Norrbotten. Regioner som kännetecknas av tillväxt har i gengäld långa köer, visar rapporten.

– Det intressanta är att man nu får svart på vitt att bristen på hyresrätter gäller hela landet. Att bostadsbristen är ett nationellt problem. Det finns en missuppfattning om att den bara existerar i storstäder, säger Barbro Engman.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Totalt har antalet kommuner som uppger en brist på hyresrätter ökat med 12 procent de senaste tre åren. Bara i ett av landets län, Dalarna, är kötiden för en hyreslägenhet under ett år.

Bristen på hyresrätter innebär konsekvenser för både arbetsmarknad och tillväxt, berättar Jonas Hagetoft, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen och ansvarig för rapporten.

– Staten och kommunerna behöver ta stora kliv framåt. Det behövs statliga stimulanser och politisk beslutsamhet för att drastiskt minska köerna. Har man 3 000 personer i kö så är det ett tydligt tecken på att det behöver byggas mer. Många bostadsföretag skulle kunna bygga mer, men har inte ett tydligt uppdrag från politiskt håll.

Annons

 

Läs mer om bostadsköerna på sajten härkanduköa.nu.

Fakta: Kömånader hos allmännyttiga hyresbolagen
Län 1 rum och kök 4 rum och kök
Stockholm 56 56
Uppsala 49 52
Södermanland 14 19
Östergötland 12 18
Jönköping 8 13
Kronoberg 5 16
Kalmar 20 26
Blekinge 4 20
Skåne 21 35
Halland 55 54
Västra Götaland 26 35
Värmland 27 24
Örebro 43 49
Västmanland 41 45
Dalarna 10 8
Gävleborg 14 15
Västernorrland 14 15
Jämtland 31 32
Västerbotten 38 43
Norrbotten 35 47

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Kömånader hos kommunal bostadsförmedling
Förmedling 1 rum och kök 4 rum och kök
Bostadsförmedlingen i Stockholm 90 80
Boplats Syd Ingen uppgift Ingen uppgift
Boplats Göteborg 26 24
Bostadsförmedlingen Kungsbacka 36 60
Värmdö kommuns bostadsförm. 66 168
Huge fastigheter 18 Har inga
Gotlandshem 30 42
Haninge bostäder 84 72
Boplats Växjö Ingen uppgift Ingen uppgift

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Ur rapporten

• Den genomsnittliga kötiden för en hyreslägenhet med ett rum och kök är 32 månader.

• För en tvårumslägenhet är kötiden strax under tre år.

• För den som behöver en fyra är kötiden i Sverige 41 månader, alltså cirka 3,5 år.

• Längst är köerna i Stockholm, Uppsala, Halland och Norrbottens län. Kortast är de i Dalarna.

• Nästan vart tredje bostadsbolag har fler än 3 000 personer i sina köer.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.