Annons

Så mycket bråkar vi under semestern

Nyheter Att svenskarna bråkar mer under semestern än annars är en myt. Bara tre procent hamnar i fler dispyter med sin partner just nu, visar Hem & Hyras undersökning.

Hem & Hyra lät undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 hyresgäster om de bråkar mer med sin partner under  semestern än annars.
De flesta i undersökningen, 47 procent, uppgav att de varken bråkar mer eller mindre under sommaren och hela 42 procent svarade att de aldrig bråkar.
9 procent svarade att de bråkade mindre under semestern och bara 3 procent att de bråkade mer under semestern än annars.
Så kanske är semestergrälen lite av en myt.

Samlevnadsexperten Malena Ivarsson är lite förvånad över resultatet.
– Jag är positivt överraskad. Det motsäger lite grann mina erfarenheter. Semestern är en jobbig tid för många. Och har du problem i din relation så brukar de komma upp till ytan under semestrar, jular och andra högtider.
Malenas råd till alla inför och under semestern är att försöka leva ett så enkelt liv som möjligt.
– Och för att kunna leva så enkelt som möjligt så måste man planera. Det är nog A och O för att få en så bra semester som möjligt. Samtidigt ska man inte vara rädd för att vara spontan. Man måste inte följa sin semesterplanering till punkt och pricka. Det kan ofta bli höjdpunkten på semestern. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hans Fagerstedt är familjerådgivare på Stockholms familjerådgivning.
Enligt honom finns det inga säkra belägg för fler separationer under sommaren.
– Men en separation är en längre process så det kan vara svårt att se det i statistiken.  Man kommer  ju varandra närmare  under semestern, så det är klart att det kan uppstå konflikter.

Annons

Framför allt tror han att det är småbarnsföräldrar som har lätt att tappa bort varandra under semestern eftersom det finns så mycket annat att tänka på, både före och under sommaren.
– Det viktigaste tror jag är att prata igenom före semestern vad man vill och hoppas få ut utav den och att man sedan  fortsätter att berätta för varandra vilka krav och behov man har, hur man mår och vad man saknar.

I undersökningen fick 1 000 hyresgäster svara på frågan: bråkar ni mer, mindre eller lika mycket under semestern, eller bråkar ni aldrig? Av de tillfrågade var 37 procent gifta eller samboende.

Annons
Läs ocksåGrovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet
Fakta: Malenas bästa tips

1. Planera vad ni vill göra under semestern i god tid. Ta ned förväntningarna. Ni måste inte hinna med allt.2. Var spontan. ha inte en massa rigida regler.3. Skriv upp vad ni har för behov och berätta det för varandra.4. Försök göra allt så enkelt som möjligt.

Fakta: Hans bästa tips

1. Ge relationen utrymme under semestern.2. Undvik att komma med anklagelser.3. Prata om dina behov.4. Lyssna på din partner.5. Prata igenom semesterplanerna före sommaren så att ingen blir besviken.

Läs också Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Spänt läge i fastighet med knivbråk Karin vill bara dra: "Grannens haschrök förstör min hälsa"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.