Annons

Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Nyheter En man i 70-årsåldern i Mölndal slog sin granne i ansiktet. Kort därefter blev han själv grovt misshandlad av grannen och hennes bror som hämnd. Nu förlorar mannen sitt hyreskontrakt.
Foto: Polisen
Mannen utsattes för grov misshandel i sitt hem av sin granne och hennes bror. Hans jacka slets sönder av alla sparkar och slag. Den kvinnliga grannen blev av med sitt kontakt, och nu förlorar även mannen sin lägenhet.

Bråket i september förra året i Mölndal startade med att mannen i 70-årsåldern störde sig på att det luktade rök i trapphuset.

Mannen hade sedan tidigare en konflikt med sin granne, en kvinna i 35-årsåldern. När han såg kvinnan och hennes mamma sitta och dricka på sin balkong ropade han saker till dem, och kallade dem för ”jävla psykfall” som ”skulle bort”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Överfallen i trapphuset

Den berusade kvinnan sprang ner till mannen. I tumultet som uppstod utanför hyreshuset har kvinnan vittnat om att mannen slog till henne i ansiktet med knytnäven.

En dryg månad senare, i oktober 2021, kom kvinnans hämnd. Mannen i 70-årsåldern blev plötsligt överfallen i trapphuset, och grovt misshandlad av kvinnan och hennes bror.

Enligt mannen ska han ha fått ta emot 15-20 knytnävsslag. Syskonen ska även ha tagit fram en tång med ett orange skaft, och sagt åt mannen att välja vilket finger som skulle knipsas av. Men stället började syskonen uppträda stressat, och lämnade kvar den blödande mannen på golvet.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"
En hårsnodd och en handske som tillhörde kvinnan hittades efter att mannen blivit överfallen och grovt misshandlad. På sakerna fanns dna från kvinnan och blod från mannen.

Ingen känsel i käken

Mannen fick bland annat sy och operera käken efter misshandeln. Syskonen blev dömda i både tingsrätt och hovrätt för bland annat grov misshandel.

Annons

Den kommunala hyresvärden Mölndalsbostäder sade upp den 35-åriga kvinnans hyreskontrakt efter misshandeln. Kvinnan tvingades lämna sin lägenhet i april i år.

Men bostadsbolaget sade även upp den 70-åriga mannens kontrakt, med hänvisning till att mannen slog sin granne i ansiktet i september förra året.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Ett vittne såg bråket mellan grannarna, och att mannen måttade ett slag med knytnäven. Hon vände dock bort blicken, och såg inte att slaget träffade, har hon berättat i rätten.

Det kommunala bostadsbolaget Mölndalsbostäder sade upp mannens hyreskontrakt efter att han slagit sin granne med knytnäven. Nu beslutar hovrätten att mannen förlorar lägenheten.

När ärendet prövades i hyresnämnden fick mannen bo kvar, eftersom det inte ansågs bevisat att han gjort sig skyldig till ett brottsligt angrepp.

– Jag har fortfarande ingen känsel där jag bröt käken, och efter det som hände känns det psykiskt jobbigt bara att öppna ytterdörren för att gå ut med soporna. Sedan att bli uppsagd på toppen av det … det har varit skitjobbigt, sa hyresgästen till Hem & Hyra då.

Annons

Bevisat att mannen slog sin granne

I slutet av oktober blev mannen dömd för misshandel i Göteborgs tingsrätt. Tingsrätten ansåg det styrkt att mannen hade slagit kvinnan i ansiktet med knytnäven.

Nu beslutar hovrätten att mannen även förlorar sitt hyreskontrakt. Slaget i ansiktet var en allvarligt störning, enligt hovrätten. Förutom knytnävsslaget har mannen även uppträtt kränkande mot vittnet som såg bråket, och kallat henne  saker som ”fitta”, ”jävla pundare” och ”hora”. Något som även det ligger till grund för att mannen nu förlorar sitt hyreskontraktet, enligt hovrätten.

Mannen måste flytta senast den 2 april 2024.

Fakta: Störningar

En hyresgäst som orsakar störningar kan förlora sitt hyreskontrakt. Vid störningar är hyresvärden skyldig att agera, ge hyresgästen en tillsägelse och se till att störningarna upphör.

Vid särskilt allvarliga störningar kan en hyresgäst tvingas flytta omedelbart, utan att ha fått en varning innan. Störningarna ska då vara särskilt allvarliga, med exempelvis inslag av hot och våld.

Handlar det om inte lika allvarliga störningar och där hyresgästen anses ha åsidosatt sina skyldigheter kan personen få uppskov med att flytta.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Grannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.