Annons

Så mycket höjs hyrorna hos Stångåstaden

Linköping Stångåstaden och Hyresgästföreningen lyckades inte komma överens om årets hyror. Nu har Hyresmarknadskommittén bestämt att hyresgästerna hos länets största värd ska betala 2,28 procent mer i månaden.
Foto: Jenny Knutsson
Efter att de lokala förhandlingarna kraschade har Hyresmarknadskommittén nu bestämt hur mycket mer i månaden som hyresgäster hos Stångåstaden ska betala.

Stångåstaden begärde, enligt uppgift till Hem & Hyra, att få höja 3,9 procent, vilket är det högsta kravet hittills bland kommunala bostadsbolag i Östergötland för 2019. För högt, menade Hyresgästföreningen.

— Vi påtalade att det var en hög nivå på yrkandet i relation till vad andra begärt. Bland hyresgästkollektivet så finns det många ensamhushåll som har jämförelsevis lägre inkomster och de påverkas mycket när hyran höjs. Det är ju inte givet att alla bolagets kostnadsökningar ska trilla ut på hyresavin, utan man kan ju göra förändringar i verksamheten också, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

Från föreningens sida fanns också kritik mot att Stångåstaden nu valde att göra avsteg från de principer som parterna varit överens om tidigare, att det bästa är en låg och jämn hyresutveckling.

— Om man tittar i backspegeln några år så har det ju legat runt en procent. Det har inte varit någon höjning på över två procent sedan 2012, konstaterar Benny Andersson.

Förhandlingarna inleddes i slutet av november men drog ut på tiden.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

— Vi försökte hitta en nivå som båda parter kunde känna var acceptabel, säger Benny Andersson.

Strax före jul gav parterna upp och ärendet lämnades över till Hyresmarknadskommittén för medling.

— Det kom ett medlingsförslag som vi avvisade. Då blev det en skarp prövning och så kom det ett beslut som vi har rättat oss efter.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Hyresmarknadskommittén kom fram till att höjningen ska vara 2,28 procent från 1 januari, men Stångåstaden väljer att inte börja ta ut höjningen förrän 1 april. Det innebär att höjningen utslagen över hela året motsvarar 1,71 procent.

Annons

— Vår idé var att det skulle vara en lägre nivå än så. För många hyresgäster är varje krona viktig. Men nu blev det den här processen med HMK och det får vi rätta oss efter, säger Benny Andersson.

För en lägenhet som i dag kostar 6 000 kronor i månaden innebär det en höjning med 137 kronor.

Att bolaget inte tar ut höjningen retroaktivt beror på att man vill undvika den negativa upplevelse som det skulle innebära för hyresgästerna, enligt Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

— Det skapar mycket bad will, så det här är en lokal överenskommelse som vi har gjort, säger han.

Enligt Fredrik Törnqvist är det allmänna kostnadsökningar som ligger bakom behovet att höja hyran.

— Vi kan inte trolla utan vi behöver få täckning för det.

Han nämner ökade kostnader för byggtjänster vid renoveringar och högre taxor för sopor och el som exempel.

— Vi gör rationaliseringar hela tiden och tittar man bakåt så har vi haft en hyresutveckling de senaste åren som är under inflationen, så det har ju byggt på att vi hela tiden försöker bli effektivare. Tittar man på rikssnittet så ligger det på drygt två procent så där sticker vi inte ut, säger Fredrik Törnqvist.

Annons

Stångåstaden är ett bolag som går bra ekonomiskt med mångmiljonvinster de senaste åren.

Behöver verkligen hyran höjas då?

— Det finns inget samband med hur bolaget går, utan det är nog bra för kunderna om Stångåstaden har ordning på ekonomin.

Under 2017 när bolaget firade 75-årsjubileum valde ni att inte höja hyrorna alls. Har det påverkat årets höjning?

— Nej.

Bolaget allra nyaste lägenheter, där det var inflyttning i slutet av 2018, undantas från hyreshöjning. Dessa lägenheter finns i Övre Vasastaden och Majelden.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.