HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket kostar tappad nyckel i Norrland

Norrbotten I bästa fall får du punga ut med ett par hundralappar för en ny nyckel. Men risken är att du också får bekosta ett låsbyte, något som kan svida rejält.

En trevlig lördagkväll kan bli mycket dyrare än restaurangbesöket, om du slarvar bort nyckeln på vägen hem.

Under kvällar och helger kan det kosta rejält mycket mer än kontorstid, då det oftast är gratis.

Läs ocksåLåst dörr kan bli en dyr affär

De flesta värdar vill, om en nyckel försvinner, byta ut lås och nycklar för att försäkra sig om att ingen obehörig kliver innanför tröskeln. Priset skiljer sig markant beroende på låssystem.

– Vi har börjat byta ut låsen till digitala varianter. Hyresgästerna får en låsbricka i stället, som man håller mot låset, säger Cecilia Gustafsson på Vindelnbostäder.

– Det betyder att en förlorad låsbricka bara avaktiveras i vårt system och en ny kan programeras till hyresgästen. Det är mycket smidigare och kostnaden blir lägre. Det kostar ungefär 900 kronor.

Läs ocksåStörre trygghet – men med en prislapp

En vanlig hemförsäkring brukar inte räcka för att få ersättning om du slarvat bort hemnyckeln. Har du ett allrisktillägg står försäkringsbolaget i regel för uppdyrkningen av dörren och för kostnaden att byta lås och nycklar – om det anses krävas. Ofta vägs risken in om nyckeln kan spåras och om en gärningsman på så vis kan ta sig in i bostaden.

I en situation där värden kräver låsbyte men försäkringsbolaget anser att det inte behövs kan alltså hyresgästen hamna i kläm. I de flesta hemförsäkringar tillkommer dessutom en självrisk på cirka 1 500 kronor, som du själv måste stå för.

Men det finns gränser för hur mycket en värd kan kräva i ersättning av en enskild hyresgäst. Rör det sig om flera tusen kronor för byte av låssystem kan den drabbade vända sig till Hyresgästföreningen för hjälp.

Läs ocksåLugnare när husen fick skalskydd

– Skäligheten i att debitera en hyresgäst kan prövas i tingsrätten, säger Hyresgästföreningens chefsjurist Susann Wikström.

Fakta: Tänk på detta

* Skaffa en stöldskyddsbricka till nyckelknippan – då ökar chansen att nyckeln kommer tillbaka.* Märk inte nyckeln med ditt namn eller adress – då kan försäkringsersättningen bli nedsatt.* Var noga med att det finns kvittens på hur många nycklar din värd delat ut – annars kan du få problem vid flytt.* Tar någon sig in i lägenheten med dina nycklar gäller i värsta fall inte försäkringen.

Läs också Källarförråd på kontorstid räcker inte Huvudnycklar från Växjöbostäder stulna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.