Annons

Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Kristianstad Värden ville in i lägenheten, ringde på dörren men ingen öppnade. Detta upprepades flera gånger. Då sa värden upp hyresgästen. Men inte heller då hörde han av sig.
Foto: Gry Ellebjerg

Redan i november 2022 skriver värden till hyresgästen att de vill göra ett tillsynsbesök i mannens lägenhet för att bland annat kontrollera el- och vattenledningar. De anger ett datum en månad framåt.

Dagen kom och de ringde på dörren men ingen öppnade. Hyresgästen hade heller inte lämnat någon nyckel så att värdens personal kunde gå in själv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden skrev att de skulle återkomma och i februari gjorde man ett nytt försök. Men inte heller den gången öppnade någon. Detta följde man upp i mars men utan framgång. I april fick då hyresgästen en så kallad rättelseanmälan. Det var en varning som gick ut på att fick värden inte komma in i lägenheten den 16 maj skulle han bli uppsagd.

Det var fortsatt tyst från hyresgästen.

Blir uppsagd – ingen giltig ursäkt

I slutet av juni blev hyresgästen uppsagd för att ha vägrat hyresvärden tillträde till lägenheten utan någon giltig ursäkt.

Annons

Fortfarande inte ett knyst från hyresgästen.

Enligt lagen kan en hyresgäst inte vägra sin hyresvärd tillgång till lägenheten. Men en värd får inte klampa in hur som helst. Hyresgästen måste förvarnas en månad i förväg. Undantag är om läget är akut, till exempel en vattenläcka.

När hyresvärden i Kristianstad förstod att den uppsagde hyresgästen inte skulle höra av sig och inte flytta självmant drev de saken till hyresnämnden i Malmö.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

I samband med att nämnden kallade till en förhandling, som skulle hållas i början på december, mejlade nämnden hyresgästen och frågade om hans inställning och om han kanske gick med på att flytta.

”Jag går absolut med på att flytta” blev svaret.

Annons

Måste flytta

Med det medgivande beslutar hyresnämnden att hyresgästen måste flytta från lägenheten senaste 1 mars 2024.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresgästen för att fråga varför han inte varit kontaktbar men han har avböjt att kommentera.

LÄS OCKSÅ: Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Fakta: Hur får hyresvärden gå in i din lägenhet?

  • En hyresgäst kan inte vägra sin hyresvärd tillgång till lägenheten men måste förvarnas en månad i förväg. Undantag är om läget är akut, till exempel en vattenläcka.
  • Om hyresgästen har gett sitt tillstånd behöver hen inte vara hemma vid besöket och värden behöver inte ange exakt datum och tid – men Hyresgästföreningen rekommenderar det för att inte skapa osämja.
  • Som huvudregel har en hyresvärd inte rätt att ha en reservnyckel till lägenheter, men hyreskontrakt kan ha en klausul om det. Hur som ger det ingen rätt att utan tillstånd gå in i en lägenhet.
Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.