Annons

Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Göteborg Stopp för ombildningar av kommunala hyresrätter har högsta prioritet för Göteborgs nya rödgröna styre. Helomvändningen genomförs omedelbart. Stadens nya budget utlovar även ökad byggtakt, färre renovräkningar och halverad kötid på Boplats.
Ökad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Foto: Jenny Knutsson/AnnaKarin Löwendahl
Ökad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det tidigare borgerliga styret i Göteborg har i flera år drivit på för att öka ombildningen av kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter. Men i och med maktskiftet i staden stoppas ombildningarna nu helt under mandatperioden.

De rödgröna ger också de kommunala hyresvärdarna i uppdrag att anpassa sin renoveringsplanering så att alla hyresgäster kan bo kvar efter renovering. Underhåll ska skötas så att risken för höga hyreshöjningar minimeras på sikt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Renovräkningar har varit ett stort problem, konstaterar Johannes Hulter (S). Han väntas nytt kommunalråd med ansvar för stadsutvecklingsfrågor då kommunfullmäktige tar beslut om två veckor.

Annons
Johannes Hulter (S).
Johannes Hulter (S).

Hyresgäster hos stadens kommunala värdar har i viss mån själva kunnat påverka renoveringsnivån utifrån egen plånbok. Men omställningen med höjda hyror efter renoveringar blir ändå fortfarande för tuff för många, menar han.

– Vi tänker försöka få stopp på det.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Kan det bli aktuellt att politiken ställer krav på nollnivå vid renovering?

Annons

– Det är något Framtiden själva behöver fundera på. Men jag utesluter det inte. Att hålla nere hyrorna är ett tydligt uppdrag i budget. Då förutsätter jag att man ser över alla möjligheter man har. Skulle det bli nödvändigt för politiken att gå in ännu hårdare och tydligare för att få det här att hända så är jag inte främmande för det.

Fler hyresrelaterade frågor i budgeten i korthet:

  • Ökad byggtakt inom den kommunala bostadskoncernen Framtiden: 2 300 nya bostäder per år från 2025. Till slutet av 2026 ska 25 000 nya bostäder planeras av stadsbyggnadsnämnden. Fram till 2028 ska 25 000 bostäder färdigställas, bland annat genom att Framtiden bygger hyresrätter.
  • Framtiden ska aktivt jobba med låga hyror i nyproduktion. Hyrorna ska löpande jämföras med hyror hos andra värdar i jämförbara projekt, och Framtiden ska hålla ett lägre snitt.
  • Kötiden på Boplats ska halveras fram till 2030: från 6,4 år i snitt 2021 till 3,2 år i snitt.
  • Blandade bostadsområden ska skapas genom nyproduktion, inte ombildning. Fokus ska vara på den upplåtelseform som saknas i respektive stadsdel. Småhus som byggs ska i vissa fall bli hyresrätter. Kommunen ska verka för att öka andelen större lägenheter.
  • De kommunala hyresvärdarna ska ta fram en ny modell för ”ett regelbundet och tydligt medbestämmande för de boende”. Uppdraget ska förankras med hyresgäster.
  • Markanvisningar ska ställa krav på klimatneutralt byggande och användning av återbrukat byggmaterial. Framtiden (och flera andra nämnder och bolag) ska ställa utökade miljökrav vid bygg- och anläggningsprojekt, inklusive krav om återbruk. De ska också testa krav på kollektivavtal i ett enskilt upphandlat bygg- och anläggningsprojekt.
  • I samband med markanvisningar ska exploateringsnämnden kräva att privatvärdar förmedlar nybyggda hyreslägenheter via Boplats. Privata hyresvärdar ska också överlåta i snitt var åttonde ny lägenheter till sociala ändamål – målet är att sociala kontrakt ska vara utspridda över hela staden, och bara i undantagsfall ligga i utsatta områden.
  • Barn ska inte vräkas. Framtiden ska samverka med socialnämnderna för att få stopp på vräkningar av barnfamiljer.
  • Våldsutsatta slipper egenavgift för skyddat boende. Fler ska erbjudas långsiktigt boende.
  • Nyanlända som anvisas enligt bosättningslagen ska i första hand erbjudas boende i de områden som har högst socioekonomisk status och hög andel invånare med svenska som modersmål. Barnfamiljer ska erbjudas mer långsiktiga lösningar, med möjlighet till fasta kontrakt.
  • Staden har tidigare haft som mål att inga områden ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden 2025. Nu flyttas målet fram till 2030. Om ytterligare fem år ska inga områden i Göteborg klassas som vare sig särskilt utsatta, riskområden eller utsatta områden. Framtiden får i uppdrag att revidera planen.
  • Socialnämnderna får gemensamt 60 miljoner för ökad satsning på trygghetsskapande arbete, och 2,4 miljoner för förstärkning av våldsförebyggande arbete. Staden satsar även 5 miljoner kronor på socionomer på grundskolor med behov samt i fält efter ordinarie arbetstid.

Läs också Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.