Annons

Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Nyheter Kommunerna kraftsamlar för att ta emot flyktingar från Ukraina. På flera håll vaskar de kommunala bostadsbolagen fram boenden som av olika anledningar hamnat utanför kön. Viktoria från Kiev bor med två släktingar i ett studentrum i Västerås.
Foto: Mats Erlandsson
Viktoria Artemonenko-Benedyshchuk bor med Viola och Ljudmila Benedyshchuk i en studentlägenhet på Gideonsberg i Västerås. Sängarna har Migrationsverket ordnat med.

Efter en lång flykt har Viktoria, Ljudmila, Viola och katten Smokey fått ett tillfälligt hem i en studentetta i Västerås.

– Den 24 februari är ett datum jag aldrig kommer att glömma, säger 29-åriga Viktoria Artemonenko-Benedyshchuk, och syftar på dagen för krigsutbrottet i Ukraina.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Min man väckte mig och sa att vi måste lämna Kiev.

De stoppade in katten Smokey i hans transportbur och åkte till svärföräldrarna i Korosten nordväst om Kiev. Eftersom män mellan 18 och 60 år  inte får lämna Ukraina blev Viktorias man kvar där, medan hans mamma Ljudmila och 14-åriga syster Viola bestämde sig för att fly tillsammans med Viktoria.

Tre personer, två kvinnor och en flicka, sitter vid ett köksbord. De har allvarliga miner. Kvinnan längst till vänster är Viktoria 29 år. Hon har långt blont hår, svarta rektangulära glasögon och har på sig en svart t-shirt. Bredvid henne sitter 14-åriga Viola. Hon har långt brunt hår i mittbena och en ljus t-shirt. Längst till höger sitter Ljudmila som är i 50-årsåldern. Hon har blont axellångt hår med svarta rötter och en vit t-shirt som det står Lee på.
Viktoria Artemonenko-Benedyshchuk, Viola och Ljudmila Benedyshchuk uppskattar lugnet i Västerås, men vill åka tillbaka till Ukraina så snart det är möjligt.

Via Karlskrona och Knivsta hamnade de i studentlägenheten på Gideonsberg i Västerås.
Smokey har fått en kartong med en filt i som hem, medan Viktoria och hennes familjemedlemmar sover i sängar de fått från Migrationsverket. Så mycket mer får inte plats i den välstädade ettan. Kvartersvärden Ian Pearson har varit en nyckelperson när det gäller att förklara hur saker och ting fungerar i ett svenskt bostadshus, som bokningssystemet i tvättstugan.

– I Ukraina har vi tvättmaskin i lägenheten. Men jag tycker det är bättre med en gemensam tvättstuga, då får man mer utrymme i lägenheten, säger Viktoria.

Hem & Hyra har även träffat familjen Litviakov som bor i en  lägenhet i Norberg som kommunen inte lyckats hyra ut.  

Ljudmila och Viola sitter i underslafen till en våningssäng och Viktoria står bredvid. Alla har jeans. Viktoria har en svart t-shirt och de andra vita. Ljudmila har ett Lee-tryck på sin. Sängen är vit med ett beigemönstrat täcke. Väggarna är också vita.
Ljudmila, Viola och Viktoria tycker de har blivit väl mottagna i Sverige. Viola går i skolan och Ljudmila och Viktoria läser svenska.

Kommunerna vaskar fram bostäder trots bostadsbrist

Kriget i Ukraina tvingar miljontals människor på flykt. Enligt Migrationsverkets beräkningar hade i slutet på april runt 27 000 flyktingar kommit till Sverige sedan kriget bröt ut den 24 februari. Vid den förra stora flyktingvågen 2015 hade Migrationsverket huvudansvaret för att ta fram bostäder till migranterna. Nu har reglerna ändrats och huvudansvaret ligger på kommunerna. En förändring som väntas bli lag i juli 2022.

I så gott som alla kommuner i Gävleborg, Västmanland och Uppsala län råder bostadsbrist och köerna till de kommunala bostadsbolagen är långa. Trots det har kommunerna, ofta med de kommunala bostadsbolagens hjälp, lyckats plocka fram lägenheter till flyktingarna. Studentbostäder som har stått tomma under coronapandemin har kommit väl till pass i både Västerås och Gävle.

Detta är en grafik över antalet boendeplatser för flyktingar från Ukraina, fördelat per kommun i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län.

Annons

 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Anledningen är att det inte varit några internationella studenter sista året, samt att det varit mycket digital undervisning, skriver Gavlegårdarnas  vd Cathrine Holgersson i ett mejl.

Mimer i Västerås var snabba med att få ihop ett hundratal bostäder, efter att ha fått frågan från kommunen.  Även här är det tomma studentlägenheter som är aktuella, och från början också före detta gruppboenden och ett servicehus på Vallby. Idag återstår bara ett 20-tal studentbostäder. Övriga boenden skulle Migrationsverket hyra, men myndigheten avvaktar i väntan på att den nya lagen ska klubbas igenom.

– Vi hyr inte ut dem till några andra under tiden, utan vi väntar och ser, säger Mimers vd Mikael Källqvist.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Flest platser i Östhammar – noll i Arboga

Högst upp på länsstyrelsens lista över antalet boendeplatser i Uppsala län, Västmanland och Gävleborg (se grafik) ligger Östhammar med 1 409 platser.

Den höga siffran inkluderar alla typer av evakueringsplatser: i gymnastiksalar, lägergårdar och vanliga lägenheter.

– Om 1 400 personer kom hit och inte hade någonstans att bo, då skulle vi kunna skaka fram det, absolut, säger kommundirektör Anders Nyberg.

Arboga har inte fått några boendeplatser tilldelade. Hur kommer det sig?

– Siffran noll beror på att kommunen inte har några egna bostäder att erbjuda. Vi har vi tagit emot 98 flyktingar från Ukraina som bor hos privata hyresvärdar, säger kommundirektör Anders Neuman.

Annons

Ser till att de har det bra

Tillbaka till Gideonsberg i Västerås. Kvartersvärden Ian Pearson är ansvarig för runt 850 studentbostäder, som är utspridda över staden.

Porträttbild på medelålders man med kort brunt hår och svart t-shirt som tittar in i kameran. Bakgrunden är vinröd.
Ian Pearson, kvartersvärd hos Mimer.

Han brukar knacka på dörren ibland för att kolla att de ukrainska flyktingarna har det bra.

– Jag känner mig lite som en extra förälder. Jag hoppas de berättar för dem där hemma att det finns någon som frågar om de är okej.

Studenterna i bostadsområdet har Viktoria Artemonenko-Benedyshchuk och hennes familjemedlemmar knappt sett till. De uppskattar lugnet och grönskan i Västerås. På dagarna går Viola i skolan medan Viktoria och hennes svärmor läser svenska och promenerar runt i staden. Viktoria volontärjobbar även med att sortera kläder till ukrainska flyktingar. I Kiev hade hon ett ”jättebra jobb”, som hon säger, som teknisk support på ett universitet. Kunderna ringer fortfarande och vill ha hjälp.

– De vet inte att jag har flytt.

Så fort det bara går vill de återvända till hemlandet. Saknaden efter männen i familjen är svår.

– Jag kan inte ens förklara hur mycket jag oroar mig för min man. Situationen i Ukraina ändras fort, säger Viktoria.

Fakta: Fördelningen av bostäder

På uppdrag av regeringen har länsstyrelserna inventerat vilka bostäder som finns i landets kommuner. Det är Migrationsverket som bestämmer när och hur många av dessa platser som de behöver.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.