Annons

Så ska hemlösa garanteras sovplats

Nyheter När Hemlösas hus stänger finns risken att hemlösa helt hamnar på gatan. Nu har politikerna i Helsingborg presenterat sin plan, bland annat kan en tillfällig paviljong byggas.

Hemlösas hus har under många år erbjudit sovplatser till hemlösa. I oktober stänger de och fram till i går var det oklart var många av stadens hemlösa ska ta vägen. Enligt kommunen sover här i genomsnitt 25 personer per natt, max antal platser är 36.

Först i oktober 2015 ska kommunen ha byggt klart ett nytt akutboende. I går, torsdag, antog politikerna i socialnämnden, en tillfällig lösning. Det här är huvudpunkterna:

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
  • 20-25 berörda personer bedöms vara aktuella som kommunens ansvar, 10-15 personer tillhör en annan kommun eller bedöms inte ha något behov.
  • Kommunens stödboende Fenix får fem akuta platser och ytterligare en handfull viks åt personer som brukar sova på Hemlösas hus. Viss omflyttning ska ske på kommunens stödboenden och personer som bedöms klara av enskilt boende eller med stöd kommer att erbjudas det.
  • I höst har Helsingborgshem lovat 4-5 lägenheter till ”Bostad först”.
  • Det kan finnas hemlösa som kommunen inte känner till och för att de inte ska hamna utanför har kommunen två alternativa lösningar. Den ena är att bygga en tillfällig paviljong vid sidan av stödboendet Fenix, med tio platser. Den andra är fler stödlägenheter som erbjuds av det privata bostadsbolaget Rikshem. Där kan tre/fyra personer dela på en lägenhet.

I ett pressmeddelande skriver Helsingborgs kommun på fredagen att det nu är helt klart att det inte blir något nytt avtal med Frihamnen som driver Hemlösas hus, då de har tackat nej till de villkor som kommunen ställt.

Annons

Hem&Hyra har i flera artiklar skrivit om Hemlösas hus där besvikelsen är stor för att tvingas stänga. Bland annat menar föreståndaren Carina Tegnér, bilden nedan, att deras styrka är att de inte är en myndighet och vad som nu händer handlar om makt. Om det kan du läsa här: Besvikelsen stor på Hemlösas hus

Annons
Läs ocksåMultisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomstFatana Popal ligger i sin specialsäng. IHon har ljusgul kortärmad tröja och ett blågrått täcke med vita stjärnor på. I bakgrunden till vänster ett gåbord och till höger på sängbordet en kopp te. Fatana och hennes man måste flytta ut sista oktober och vet inte var de ska ta vägen.
Läs också Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Därför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk” Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Trots regeringens miljonlöfte mot hemlöshet – två av tre kommuner ratar succémetoden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.