HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så ska miljonutmaningen klaras

Nyheter Bostadsbristen är på allas läppar, samtidigt har många av miljonprogrammets bostäder ett stort renoveringsbehov. Två stora utmaningar som ska klaras av samtidigt.

Rapporterna om rekordårens bostäders enorma renoveringsbehov har duggat tätt de senaste åren. Senast i förra veckan skrev Hem & Hyra om en rapport som visade att 471 000 lägenheter behöver renoveras inom de närmaste åren till en kostnad av omkring 214 miljarder kronor.

På ett seminarium i Almedalen arrangerat av Business Arena gav en stor panel sina synpunkter på hur miljardutmaningen ska klaras av. Pelle Björklund, vd på Svenska bostäder i Stockholm, inledde med att vara självkritisk. För 6-7 år sedan skulle bolaget börja renovera miljonprogramsområdet Husby i norra Stockholm. Protesterna var massiva. Efter att ha tänkt till ett varv och anpassat nivån på renoveringen har protesterna klingat ut och i stället frågar hyresgästerna när det är deras lägenhets tur.

Läs ocksåHyresgäster tvingas bajsa i hinkar under renovering

– Det funkar inte att ett gäng medålders vita män som jag åker ut och berättar hur hyresgästerna ska ha det.

Anna Lönn-Lundbäck, regionchef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, var inne på samma linje. Hon uppmanade fastighetsägarna att vara varsamma och renovera så att hyreshöljningarna kan hållas tillbaka.

– Det handlar om människor även om debatten ofta handlar om hårda frågor.

Läs ocksåKakel blir plastmatta – då ska hyran höjas

Flera i panelen var också inne på att det behövs statlig hjälp med finansieringen. Christel Armstrong, vd för Stena fastigheter, tror till skillnad mot många andra privata fastighetsägare att det skulle vara bra.

– Subventioner ger en kickstart.

Anders Lindell från Grön ungdoms förbundsstyrelse, efterlyste ett rotavdrag till fastighetsägarna som äger flerfamiljshus. Han betonade även vikten av god infrastruktur till miljonprogramsområdena.

Läs ocksåSvårt att slippa hyreschock vid renoveringGrafik över hur ofta hyresvärdar får rätt vid renoveringstvister i Göteborgs hyresnämnd.

Debatten gled även till viss del över på nyproduktion av bostäder. Där framhöll Oskar Öholm, riksdagsledamot för moderaterna, den överenskommelse mellan stat och kommuner i Stockholmsregionen som innebär att staten är med och subventionerar utbyggd tunnelbana om kommunerna bygger bostäder.

– Bra att polletten äntligen trillat ner i Stockholm när det gäller tunnelbanan. Men det borde den gjorts för 10 år sedan, sade Christel Armstrong.

Läs också Publik protest är ett effektivt verktyg mot renoveringschock Här fick hyresgästerna rätt – fyra västsvenska renoveringsfall

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.