Så tar du det kallt i sommarsolen
Det är skönt med sommar och värme: lakanen klibbar mot kroppen. Luften i lägenheten står stilla. Soporna luktar. Vattnet i kranen blir aldrig kallt. Helst vill man bara ligga stilla och glömma att man finns. Eller så kan man drömma sig bort och avundsjukt tänka på sådana som Fredrik Jansson. Han bor i en ganska sommarvarm hyresrätt utefter en av de mest trafikerade gatorna i Örebro. Men när värmen är som mest tryckande mitt på dagen – är han på jobbet i Arlas kyllager.
– I lagret är det fem grader och det är rätt skönt på sommaren när det är så där skitvarmt ute. Men man missar ju också det fina sommarvädret, säger han.
Hemma i lägenheten har han införskaffat en fläkt och så öppnar han fönstret på kvällen.
– Lägenheten är ganska varm, men det är inte så man dör i varje fall.
I Sverige definieras värmebölja som en period när temperaturen ligger över 25 grader minst fem dagar i sträck. Och i världen är värmeböljor det väderfenomen som faktiskt tar mest människoliv. Värmeböljor är kanske inte lika dramatiska som en orkan, men har ofta fler dödsoffer. Bara under 2003 räknar man med att över 30 000 människor dog till följd av värmeböljan i Europa.
I en hyresrätt är det hyresvärden som har ansvar för att temperaturen inte överstiger Socialstyrelsen rekommendation på 26 grader. Vid tillfälliga värmeböljor tillåts 28 grader. Men vad som räknas som ”varaktigt” och ”tillfälligt” avgörs från fall till fall. När kommunens miljöförvaltning mätt upp en för hög temperatur, kan värden uppmanas att sätta upp solfilm eller markiser för fönstren.
Men det finns också en hel del du kan göra själv. Ett fel som svenskar ofta gör är att ha dörrar och fönster öppna mitt på dagen. Men då sker det motsatta: du släpper in värmen.
– Kyla och värme är i princip samma sak. Det bästa sättet att hålla värmen borta är att göra som när du håller kylan borta.
Den som säger det är Thorbjörn Belenos som är energirådgivare i Kils kommun.
Det han menar är helt enkelt att du stänger ute värme på samma sätt som kylan: i ett välisolerat hus och med stängda dörrar och fönster. Först på kvällen ska du öppna och släppa in den eftertraktade kyliga nattluften. När morgonen kommer och temperaturen ökar: stänger du in den svala luften i lägenheten.
– Det stora problemet är fönster. Att ha stora fönster i söderläge är positivt på vår och höst eftersom det tillför värme, men på sommaren kan det bli omåttligt varmt. Då kan du försöka skugga fönstren med ljusa markiser. Att försöka skugga bort värmen innanför fönstret är en hopplös uppgift.
En fläkt kan kännas svalkande, men sänker egentligen inte temperaturen. Vill du verkligen sänka temperaturen kan du i stället undersöka om du har ekonomi och örontålamod för att investera i en liten luftkonditioneringsanläggning. Eller så väntar du. För – kylan kommer snart tillbaka.