HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Linköping Stadsdelen Berga i Linköping pekas ofta ut som ett område som tyngs av problem med otrygghet och segregation. Nu vill fyra hyresvärdar ändra på det – genom att bygga upp till 300 nya bostäder.
Foto: Andreas Äija
De vill bygga om och bygga nytt för att göra Berga centrum mer attraktivt. Från vänster: Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig Heimstaden Bostad, Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, Anna Nyberg, vd ICA fastigheter, Anders Stjärnberg, vd HSB Östergötland.

Större delen av Berga byggdes på 1960-talet och då såg normerna för hur ett stadsdelscentrum borde se ut annorlunda ut än i dag. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) går till och med så långt att han utser Berga centrum till det ”minst välfungerande” i Linköping.

— Utifrån hur det är uppbyggt. Inne i centrumbyggnaden är det ganska mörkt och trångt och det kan upplevas som otryggt, inte minst på kvällarna.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

Nu står det klart att Berga centrum ska förändras. Fyra fastighetsägare som redan i dag finns i området har kommit överens om att bygga om och bygga ut tillsammans. Stångåstaden, ICA fastigheter, HSB Östergötland och Heimstaden skissar på en gemensam plan för bland annat ett nytt torg och 250-300 nya bostäder.

Vem som ska bygga vad, och hur stor andel av bostäderna som blir hyreslägenheter, är ännu inte klart. Inte heller exakt var och hur de nya husen ska placeras eller hur de ska se ut. Men tanken är att bygga i anslutning till det nuvarande centrumet, som sedan februari i år ägs av ICA fastigheter.

Annons

— Vi kommer att börja jobba direkt, full fart, och vår förhoppning är att vi ska ha fram så mycket material så att vi kan gå in med en ansökan om en ny detaljplan till sommaren, säger kommunägda Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Först när en sådan finns på plats, om uppskattningsvis ett till två år, kan arbetet på plats börja. Första inflyttning skulle kunna ske 2024 eller 2025.

Trycket på Linköpings kommun är högt när det gäller att ta fram nya detaljplaner och Niklas Borg medger att många får vänta länge på besked. Men planen för Berga ska prioriteras, lovar han.

— Berga behöver verkligen den här satsningen.

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Hur ska ny- och ombyggnation få människor att känna sig tryggare? Niklas Borg menar att mycket handlar om att skapa en miljö där de som bor i Berga och andra som vistas där vill vara och träffas.

— I en miljö där det finns många vuxna vet vi att det blir mindre problem med ungdomsoro till exempel och det blir mindre attraktivt att bedriva brottslig verksamhet för det vill man göra i skymundan, säger han.

Läs också Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.