HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Linköping Stadsdelen Berga i Linköping pekas ofta ut som ett område som tyngs av problem med otrygghet och segregation. Nu vill fyra hyresvärdar ändra på det – genom att bygga upp till 300 nya bostäder.
Foto: Andreas Äija
De vill bygga om och bygga nytt för att göra Berga centrum mer attraktivt. Från vänster: Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig Heimstaden Bostad, Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, Anna Nyberg, vd ICA fastigheter, Anders Stjärnberg, vd HSB Östergötland.

Större delen av Berga byggdes på 1960-talet och då såg normerna för hur ett stadsdelscentrum borde se ut annorlunda ut än i dag. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) går till och med så långt att han utser Berga centrum till det ”minst välfungerande” i Linköping.

— Utifrån hur det är uppbyggt. Inne i centrumbyggnaden är det ganska mörkt och trångt och det kan upplevas som otryggt, inte minst på kvällarna.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Nu står det klart att Berga centrum ska förändras. Fyra fastighetsägare som redan i dag finns i området har kommit överens om att bygga om och bygga ut tillsammans. Stångåstaden, ICA fastigheter, HSB Östergötland och Heimstaden skissar på en gemensam plan för bland annat ett nytt torg och 250-300 nya bostäder.

Vem som ska bygga vad, och hur stor andel av bostäderna som blir hyreslägenheter, är ännu inte klart. Inte heller exakt var och hur de nya husen ska placeras eller hur de ska se ut. Men tanken är att bygga i anslutning till det nuvarande centrumet, som sedan februari i år ägs av ICA fastigheter.

— Vi kommer att börja jobba direkt, full fart, och vår förhoppning är att vi ska ha fram så mycket material så att vi kan gå in med en ansökan om en ny detaljplan till sommaren, säger kommunägda Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Först när en sådan finns på plats, om uppskattningsvis ett till två år, kan arbetet på plats börja. Första inflyttning skulle kunna ske 2024 eller 2025.

Trycket på Linköpings kommun är högt när det gäller att ta fram nya detaljplaner och Niklas Borg medger att många får vänta länge på besked. Men planen för Berga ska prioriteras, lovar han.

— Berga behöver verkligen den här satsningen.

Läs ocksåEvy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

Hur ska ny- och ombyggnation få människor att känna sig tryggare? Niklas Borg menar att mycket handlar om att skapa en miljö där de som bor i Berga och andra som vistas där vill vara och träffas.

— I en miljö där det finns många vuxna vet vi att det blir mindre problem med ungdomsoro till exempel och det blir mindre attraktivt att bedriva brottslig verksamhet för det vill man göra i skymundan, säger han.

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.