Annons

Sågar förslag om att göra hyresrätt till ägarlägenhet

Nyheter I dag kom ett lagförslag om omvandling från hyresrätt till ägarlägenhet. Hyresgästerna har för lite att säga till om, menar Susanna Skogsberg på Hyresgästföreningen.

Efter nästan två års utredning överlämnades i dag ett förslag om en ny lag som ska reglera hur en omvandling från hyresrätt till ägarlägenhet ska gå till. Enligt det nya lagförslaget ska en omvandling till ägarlägenheter ske på fastighetsägarens initiativ. Hyresgästerna ska ha förtur till att köpa lägenheterna, men också maken, sambon eller andra närstående kan få rätt att köpa lägenheten om hyresgästen avstår. Omvandlingen ska omfatta samtliga lägenheter i en byggnad – men de hyresgäster som inte vill köpa sina lägenheter ska kunna bo kvar på samma villkor som tidigare.   

– Hyresgästens intresse måste balanseras mot fastighetsägarens. Tanken är att en omvandling till ägarlägenhet ska ge hyresgästen större inflytande över sitt boende. Samtidigt måste det vara så att de som inte vill eller kan köpa sin lägenhet ska ha kvar samma hyresrättsliga rättigheter som tidigare, säger Anna-Karin Lundin, justitiedepartementets utredare.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, har medverkat som expert vid utredningen. Hon är kritisk mot lagförslaget, bland annat därför att hon tycker hyresgästerna har för lite att säga till om.

– En ombildning till bostadsrätt kan ske om minst två tredjedelar av hyresgästerna ställer sig bakom förslaget. I utredningen föreslås inte någon liknande lösning för ägarlägenheter, utan det ska stå fastighetsägaren fritt att fatta beslut om omvandling, säger Susanna Skogsberg.

Den nya boendeformen infördes i Sverige den 1 maj 2009. Ägandeformen innebär att lägenhetsinnehavaren själv äger lägenheten och kan måla om, byta kök, hyra ut, pantsätta eller överlåta lägenheten precis som med en villa. Men sedan ägarlägenheterna infördes har intresset varit svalt. Mats Odell, KD, dåvarande kommun- och finansmarknadsminister, trodde att mellan 3 000 och 5 000 ägarlägenheter skulle bildas under det första året. I början på år 2014 fanns endast 852 ägarlägenheter i hela Sverige. Men i dag kan ägarlägenheter endast bildas vid nyproduktion.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Det är väldigt svårt att bedöma om möjligheten att omvandla kan öka intresset. Det är möjligt att saker som transaktionskostnader, att det råder osäkerhet kring den nya formen och att det redan varit mycket ombildningar till bostadsrätter kan spela in. Förra gången blev det väldigt felaktigt när man försökte uppskatta hur stort intresset var för ägarlägenheter, säger Anna-Karin Lundin.

Susanna Skogsberg tror inte att en möjlighet till att omvandla en hyresrätt till ägarlägenhet kan vända trenden och öka intresset för ägarformen.

– Förslaget är väl genomarbetat, men i praktiken blir regelverket väldigt komplicerat och svårt att överblicka. Frågan är om det kan finnas en politisk vilja att genomföra det här över huvud taget. Vissa tror att om man äger sin lägenhet kan man slippa föreningslivet, men du måste ändå ingå i en samfällighetsförening som på flera sätt har ett krångligare regelverk än en bostadsrättsförening, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

HSB:s ordförande Anders Lago har ingenting emot lagförslaget, men han tror att intresset för att omvandla till ägarlägenheter kommer att vara litet.

Annons

– Sedan några år tillbaka är det tillåtet att upplåta nyproducerade flerbostadshus som ägarlägenheter, men hittills har mottagandet varit mycket svalt. Allt talar för att även ombildningar till ägarlägenheter i befintliga hyresfastigheter skulle  få väldigt liten betydelse, skriver Anders Lago i ett yttrande.

Lagförslaget ska ut på remiss och kan komma att träda i kraft tidigast den 1 januari 2016.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.