Annons

Säkerhetsrisk – balkonger får inte användas

Salem Ventilationsbrister, mögelskador och balkonger som kan vara farliga. Salems kommun förelägger Rostaden Förvaltning AB att utreda och åtgärda brister. Värdens kommentar: ”Föreläggandena är felaktiga, missvisande och kan karaktäriseras som förtal."
Foto: Kenneth Samuelsson
Gunilla Printz välkomnar kommunens beslut att stänga av balkongerna i väntan på utredning.

Flera hyresgäster på Söderby Gårds Väg 54-60 i Salem är oroade över att balkongerna i huset kan vara farliga att använda. Hyresgästerna har också klagat på dålig ventilation, fukt- och mögelproblem och sprickor i fasaden som gör att puts kan ramla ner. Flera hyresgäster har också problem med att det regnar in genom de otäta fönsterna.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåÖvikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Och nu får de stöd av Bygg och Miljöenheten i Salems kommun. Kommunen förbjuder nu hyresgästerna att använda balkongerna innan hyresvärden besiktat dem och visat att de är säkra.

Linnéa Hellström, bygglovshandläggare på kommunen berättar att de tog beslutet efter att ha inspekterat huset på plats.
– Balkongerna är inte i så bra skick, det är sprickor och putsen har släppt så armeringsjärnen syns, och vi vet inte hur säkra de är att använda. Därför förbjuder vi användning och kräver en besiktning av balkongerna, säger hon.

Från när gäller förbudet?
– Det gäller från och med nu, hyresvärden ska se till att hyresgästerna informeras och att balkongerna stängs av, säger hon.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Bygg och miljönämnden i kommunen förelägger hyresvärden att besikta balkongerna och fasaden inom två månader och skicka in besiktningsprotokoll till kommunen.

Men hyresvärden måste också kontrollera ventilationen, en så kallad Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, inom två månader. När ventilationen besiktades senast 2009 konstaterades en rad brister som i flera fall inte har åtgärdats. Om hyresvärden har gjort en ny ventilationskontroll, som skulle gjorts 2018, är oklart.

Hur allvarligt bedömer du läget?
– Det är ganska allvarligt, huset är väldigt eftersatt och man har ett stort ansvar som hyresvärd att se till att det är i bra skick för hyresgästerna, säger Linnea Hellström.

Annons
Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

I kommunens andra föreläggande till värden kräver Grete Pödra, miljöinspektör på Salems kommun, att värden utreder och rättar till brister i lägenheterna och i allmänna utrymmen som till exempel tvättstuga.
– Skälet till föreläggandet är att vi bedömer att det kan vara en hälsorisk att bo i vissa av lägenheterna vi besökte, risken finns att mögelsporer sprider sig från allmänna utrymmen till lägenheterna via ventilationen, säger hon.

Kommunen kräver att bolaget utreder om det finns fuktskador och mögel i lägenheterna. Finns det brister i inomhusmiljön ska dessa åtgärdas. Utöver det måste bolaget göra en utredning över lägenhetens ventilation.
– När vi var på plats kunde vi konstatera att det är problem med dålig ventilation och fukt men vi vill avvakta utredningarna för att se hur stora problemen är, säger hon.

Enligt hyresgästerna så har mögel målats över i vissa fall. Något som inte är tillräckligt enligt Grete Pödra, som kräver att fuktskador ska åtgärdas på ett långsiktigt hållbart sätt.
– Att måla över mögel är en kortsiktig lösning, inte ett långsiktigt bra sätt, säger hon.

Hyresgästerna Gunilla Printz och Sofie Augustsson välkomnar beslutet från kommunen.
– Det är jättebra, jag har varit så rädd att det ska hända en olycka med balkongerna, säger Gunilla Prinzt.

Hon tycker också att det är bra att ventilation och fasaden ska kontrolleras.
– Ventilationen är jättedålig och det har ramlat ner puts från fasaden flera gånger och nu är det flera sprickor, säger hon.

Sofie Augustsson har haft problem med fukt- och mögelskador i lägenheten.
– Det är jättebra att det händer något, jag har haft jättestora problem med dålig ventilation och mögel i min lägenhet. Det känns bra att vi får rätt, säger hon.

Annons

När Hem & Hyra ringer upp Ronnie Lundgren på Rostadens Förvaltning AB, säger han att han inte fått båda föreläggandena och därför inte vill svara på frågor.

Men i föreläggandena står det att beslutet har kommunicerats med just Ronnie Lundgren.
– Vi har både ringt honom och meddelat beslutet att balkongerna inte får användas och mejlat föreläggandet så han har fått information om det, säger Linnea Hellström på Salems kommun.

Till slut återkommer Ronnie Lundgren i ett mejl med en kommentar till kommunens förelägganden.
”Båda föreläggandena är felaktiga, missvisande och kan karaktäriseras som förtal. De strider mot förvaltningslagen.”, skriver han.

Han hävdar också att de är ett seriöst arbetande företag som sedan några år arbetar systematiskt med att åtgärda brister och bygga om badrum och kök.

”Men huset är stort och med kvarboende hyresgäster tar det tid. Och, det är självklart att, innan allting är färdigt så kan man finna olika slags brister i byggnaden, om man vill lyfta fram sådana i syfte att misskreditera oss som ansvariga för byggnaden.

Det senare tycks vara det som Salems kommuns inspektörer har ägnat sig åt och deras förelägganden bidrar inte på minsta sätt till något positivt för byggnaden och dess hyresgäster. Tvärtom riskerar det bara leda till att vi tvingas ödsla en massa tid och pengar på att försvara oss. Som enskilt företag, som arbetar i kommunen med de bästa avsikter, ska man inte behöva bli överrumplad av sådana här osakliga aktioner av kommunens tjänstemän.”

Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.