Samarbete mot bränder i Mjölby
Bilarna på parkeringsplatsen blir mindre och mindre. Människor står på gården med ansiktena vända mot solen och tittar på korgen som är på väg uppåt. De ser snart ut som myror. När vi når 30 meters höjd tar det stopp.
– Nu är vi så högt som vi kan komma med den här, berättar brandman Magnus Antonsson.
Vi tittar ut över Mjölby, slätten bortanför och rakt ner på gårdarna i bostadsområdet Östra Lundby under oss.
I dag är det bara övning. Men två allvarligare bränder har inträffat i Bostadsbolagets områden i Mjölby de senaste åren. Vid den ena omkom en femårig flicka och vid den andra skadades fyra personer lindrigt. De materiella skadorna blev stora.
För att förebygga bränder och för att både räddningstjänst och hyresvärd ska vara väl förberedda om något händer, träffas man regelbundet på plats i bostadsområdena för att utbyta information, inspektera vilka brandfaror som finns och kontrollera så att räddningstjänstens fordon kan ta sig fram.
Östra Lundby är ett av områdena som har fått besök under våren. Det väcker uppståndelse och nyfikenhet bland hyresgästerna, framför allt bland de yngre, när räddningstjänsten i Mjölby-Boxholm ställer upp sin hävare på parkeringsplatsen på Skattegårdsgatan.
En hävare är en brandbil med skylift, som i många fall ersatt de traditionella stegbilarna. Att den når 30 meter upp i luften är tillräckligt för att kunna rädda människor från alla hus som finns i Mjölby kommun i dag, enligt brandmästare Stefan Kindberg.
Men det finns andra problem. Hävaren är tung och behöver ett stabilt underlag. Det går därför inte att ställa upp den på en gräsmatta. Den tar också mycket plats och på vissa ställen är det trångt att komma in på gårdarna. Stefan Kindberg och hans kollegor tycker därför att det är bra att hålla sig uppdaterade på hur det ser ut i områdena.
Samarbetet ger också hyresvärden råd om hur man kan underlätta för räddningstjänsten.
– På Prästgårdsliden håller vi på och bygger om så att de ska komma fram lättare, säger Peter Gustavsson, boendeansvarig på Bostadsbolaget.
I Östra Lundby går hyresvärdens och räddningstjänstens personal runt och tittar i bland annat trapphus och källare.
– Det första vi stöter på i första porten är en barnvagn som inte ska stå där, säger Stefan Kindberg.
Men han upplever ändå att problemen med att brännbara föremål eller saker som kan vara i vägen vid utrymning förvaras i trapphus har minskat generellt.
– Ja, det har nog blivit lite bättre, säger han.
Ellinor Karlsson, fastighetsskötare på Bostadsbolaget, tycker att det är skönt att få hjälp av räddningstjänsten med att vässa argumenten.
– Det finns de som till exempel lägger mattor i trapphusen för att det ser trevligt ut. Och det gör det ju, men det är inte bra ur brandsäkerhetssynpunkt. När jag säger till tror en del att det har med städningen att göra. Men det är ju för deras egen säkerhets skull, säger hon.
Efter rundvandringen får alla barn som vill provsitta i brandbilen medan de vuxna och de lite äldre barnen får information om vad man ska göra om det börjar brinna.
Rasmus Tälle är med och lyssnar även om han redan kan mycket. Han och hans klasskamrater har besökt räddningstjänstens övningsområde och fick då träna på brandsläckning.
– Men jag har inte varit med om någon riktig brand som tur är. Man har ju sett på andra ställen hur illa det kan gå, säger han.