Annons

Samarbete räddar psykpatienter från vräkning

Nyheter När socialtjänsten, psykvården och fastighetsägarna samarbetade minskade antalet vräkningar av psykiskt sjuka personer. I Malmö har det så kallade Genombrottsprojektet i Södra Innerstaden blivit en förebild för andra stadsdelar, och för andra kommuner.​

​Psykiskt sjuka personer kan vara väldigt störande och skrämmande för grannarna. Det är fastighetsägarna som ansvarar för att bostadsmiljön är acceptabel, och som i svåra fall är skyldiga att säga upp den som stör.

Annons
Dock föredrar fastighetsägarna att slippa att vräka sina hyresgäster. Vräkningar är kostsamma, och plågsamma både för den som blir av med sin bostad och för andra inblandade.
I Malmö prövade man en annan väg. Psykiatrin och socialtjänsten erbjöd fastighetsägarna upplysningar och tips om hur man kan hantera svåra situationer, samt telefonnummer till folk som kunde ge professionell hjälp i akuta lägen.
 
Detta samarbete ledde till att tolv av de fjorton vräkningar som var på gång kunde avstyras. De sjuka hyresgästerna fick behålla sina bostäder och slapp hamna på gatan eller i något härbärge; fastighetsägarna kunde behålla sina hyresgäster utan att grannarna klagade.
Dessutom blev vården bättre och vårdtiderna kortare när patienterna hade kvar sina bostäder.
– Vi hade bra samarbete med fastighetsägarna redan tidigare, så vi hade något bra att bygga på säger Katarina Söderlin vid socialtjänsten.
– Människor som drabbats av akut psykos kan orsaka svåra situationer som varken hyresvärden eller grannarna eller vi klarar av på egen hand.
– Men när vi samarbetade nådde vi resultat. Fastighetsägarna var tacksamma för råd och stöd från sjukvården och socialtjänsten. Och grannarna uppskattade att få information och nyttiga telefonnummer.
 
Maria Rosenlind vid Fastighetsägarna Syd i Malmö bekräftar att hyresvärdarna är nöjda med projektet:
– Nu verkar det som om samarbetsmodellen sprider sig till andra stadsdelar i Malmö, och till Trelleborg.
Mats Lindahl, chefsjurist vid Hyresgästföreningen i Malmö, har varit inblandad i många vräkningar.
– Det här är lysande om man lyckas! Problemen med vräkningar av psykiskt sjuka personer ökade för tio år sedan, i efterdyningarna till psykiatrireformen då många institutioner stängdes.
– Det gäller människor som inte klarar att ta tillvara sina rättigheter. Samarbetet mellan sjukvård, socialtjänst och fastighetsägare är naturligtvis integritetskänsligt. Men både sjukvård och socialtjänst är så reglerade att personalen vet vad de har mandat att göra, säger Lindahl.
Och, som Katarina Söderlin säger:
– Även psykiskt sjuka personer vill vanligen ha kvar sin bostad. Och de är ofta oerhört beroende av trygghet!
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.