Annons

Samma hus – 10 000 i hyresskillnad

Nyheter Efter årsskiftet kan andrahandshyran skilja 10 000 kronor i månaden mellan likadana lägenheter – i samma hus.
Foto: Thomas Jartsell
Är den lägenhet du tänker hyra i andra hand en hyresrätt eller bostadsrätt? Efter årsskiftet kommer det att få stor betydelse för hyran. Även om lägenheterna ligger i samma hus.

Förändringarna i reglerna för den som ska hyra ut sin villa eller bostadsrätt i andra hand har kritiserats hårt av bland annat Hyresgästföreningen och bostadsrättsorganisationen HSB. I korthet handlar förändringarna, som väntas träda i kraft vid årsskiftet, om att den som vill hyra ut sitt ägda boende ska kunna få full kostnadstäckning på det kapital som investerats. Vad liknande hyresrätter i närheten kostar ska inte ha någon betydelse när hyresnämnden prövar vad som är en skälig andrahandshyra.

Regelverket vid andrahandsuthyrning av en hyresrätt kommer att vara detsamma som i dag. Om lägenheten är fullt möblerad brukar ett påslag på 10-15 procent av den ursprungliga hyran godtas vid en prövning i hyresnämnden – inte mer.
Det innebär att hyran för de som hyr i andra hand kan skilja kraftigt – även i samma hus – om det finns lägenheter som fortfarande är hyresrätter i ett hus som sålts till en bostadsrättsförening.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det kommer att bli lite skillnader. Förändringarna gäller bara för ägt boende, säger Anders Josephsson, politiskt sakkunnig hos bostadsminister Stefan Attefall.  

Annons

Enligt Hem & Hyras beräkningar kan det innebära en hyresskillnad på uppemot 10 000 kronor i månaden för andrahandshyresgästen, beroende på om lägenheten är en bostadsrätt eller hyresrätt.
I centrala lägen i Stockholm kostar en normalstor trea inte sällan 4,5 miljoner kronor. I regeringens lagrådsremiss räknar man på en avkastningsränta på fyra procent på det insatta kapitalet. På 4,5 miljoner blir det 15 000 kronor i månaden. Lägg därtill en månadsavgift till föreningen på 3 500 kronor. Det ger en skälig andrahandshyra på 18 500 kronor. Motsvarande hyresrätt kan ha en hyra på 8 000-9 000 kronor.

– Det blir orättvist för andrahandshyresgästerna och det är en av de saker vi varit kritiska mot i vårt remissvar, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåMinistern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt”Bostadsminister Andreas Carlson (KD) får hård kritik av Vänsterpartiets Malcolm Momodou Jallow, som anser att de som hyr i BRF har en onödigt tuff situation.

På andra orter där bostadsrätterna betingar ett betydligt lägre marknadsvärde kan det däremot bli billigare att hyra en bostadsrätt i andra hand. I området Haga i Sundsvall annonseras en trea på 74 kvadratmeter ut för 675 000 kronor. Kapitalkostnaden blir 2 250 kronor i månaden. Med en månadsavgift på 3 100 kronor landar den skäliga andrahandshyran på omkring 5 300 kronor. En några kvadratmeter mindre trea i samma område, som ägs av kommunala Mitthem, har en hyra på strax under 6 000 kronor. 

Läs också Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.