HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sandvikenhyror till HMK

Sandviken De kommunala hyresförhandlingarna i Sandviken har lämnats till HMK, hyresmarknadskommittén, för medling. Bolagets sista bud är 1,4 procent. Hyresgästföreningens slutbud är 0,8 procent.
Foto: Lena Mattsson
Hyresmarknadskommittén ska medla mellan Sandvikenhus och Hyresgästföreningen.

Sandvikenhus ville när hyresförhandlingarna inleddes höja hyrorna med 1,7 procent. Hyresgästföreningens motbud var då 0,7 procent. Nu har parterna lagt slutbud på 1,4 respektive 0,8 procent och skickat förhandlingen vidare till HMK.

Owe Hellberg på Hyresgästföreningen har bland annat invändningar mot att Sandvikenhus hävdar att man behöver täcka kostnader för energideklarationer, en och en halv miljon kronor, med hyreshöjningar.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Energideklarationer ska räknas som underhåll av fastigheterna menar vi. Och med en hyreshöjning på 0,8 procent har man pengar till det.

Sandvikenhus hänvisar också till att man behöver finansiera ett integrationsprojekt med en halv miljon kronor. Men även mot den uträkningen har Hyresgästföreningen invändningar:

Annons

– Den summan kan de också täcka utan att höja hyrorna. Det finns projektpengar som ska gå till boinflytande som de kan använda, säger Owe Hellberg.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

I ett mail till Hem & Hyra skriver Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist apropå vad som hänt:

– Vi förhandlar inte via media utan låter denna process ha sin gång.

Annons

Även de nya hyrorna hos Gavlegårdarna är nu ett ärende för hyresmarknadskommittén. Läs mer om det här.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

 

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.