HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gavlegårdarna vill ha medling

Gävle Gavlegårdarna går till HMK, hyresmarknadskommittén, för att få medlingshjälp i årets hyresförhandlingar. Bostadsbolaget vill höja hyrorna med 2 procent. Hyresgästföreningen tycker att 0,8 procents höjning räcker.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarna går till HMK, hyresmarknadskommittén, för att få medlingshjälp i årets hyresförhandlingar.

Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna har, som tidigare, svårt att komma överens om de nya hyrorna. Företaget gick först ut med att de ville höja hyrorna med 2,5 procent men har nu sänkt kravet till 2 procent. Hyresgästföreningen startade på 0,7 procent men har gått med på att sträcka sig till 0,8 procent.

Men den stora stötestenen är parternas olika syn på Gavlegårdarnas budget.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– I och med den kommande försäljningen kommer de att förlora hyresintäkter på 48 miljoner kronor per år och det finns osäkerhet om hur det kommer att gå att hyra ut de nyproducerade lägenheterna. Men det är kostnader som inte ska vara skäl att höja hyrorna, säger Owe Hellberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Företaget menar dessutom att de uppskattade utgifterna för mäklararvodet vid försäljningen, 3,5 miljoner kronor, ska finnas med bland kostnaderna i budgeten. Det vänder sig Hyresgästföreningen också emot:

Annons

–  Mäklararvodet ska ju ingå i försäljningen och inte påverka hyrorna. Gavlegårdarna har inga kostnadsökningar som behöver täckas med höjda hyror, säger Owe Hellberg.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Han menar också att risken nu är stor att det blir HMK som får avgöra utgången av hyresförhandlingarna.

I ett mail till Hem & Hyra skriver Gavlegårdarnas vice vd Lars Lennmalm att företaget sedan tidigare har ”en överenskommelse med Hyresgästföreningen om att inte kommentera pågående förhandlingar, men jag ser att vår motpart ändå valt att göra det…”

Annons

Lars Lennmalm beskriver i punktform vad han uppfattar som problem i förhandlingarna om nästa års hyror:

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
  • Hyresgästföreningen vill i förhandlingarna inte utgå från bolagets underlag för yrkande och nu kända förutsättningar.
  • Det underlag som Hyresgästföreningen presenterat till sitt motbud är bristfälligt.
  • Förhandlingarna borde gälla förvaltningskvalitet, servicenivå, underhållsnivå med mera. Men vår motpart vill inte diskutera dessa frågor utan vill bygga sin argumentation på historiskt utfall.

Han påpekar också att Hyresgästföreningen skrivit på om att begära medlingen.

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.