Annons

Satt i fängelse – förlorar lägenhet efter olovlig uthyrning

Nyheter Den kriminella hyresgästen är dömd för bland annat grov stöld, bedrägeri och försök till utpressning. Han har även varit åtalad för ett uppmärksammat mord, men frikänts. Under tiden han satt i fängelse hyrde han olovligen ut sin lägenhet. Nu ryker kontraktet.
Uppsagd fängelsekund. Den 26-årige Uppsalabon har tillbringat flera år i fängelse. Under tiden bodde andra människor olovligen i hans lägenhet. Nu ryker kontraktet.

Den 26-årige Uppsalabon har tillbringad flera år av sitt liv i fängelse. Redan som 17-åring omhändertogs han av de sociala myndigheterna. För mindre än ett år sedan dömde tingsrätten honom till ett fängelse i fyra månader för bland annat häleri, våldsamt motstånd och brott mot trafikförordningen. Däremellan har han ett antal domar på sitt samvete.

Han var även tillsammans med flera andra åtalad för ett uppmärksammat knivmord på öppen gatan i stadsdelen Gränby i Uppsala för tre år sedan. Han frikändes och fick ett skadestånd på drygt 250 000 kronor. I domen skriver tingsrätten att vittnen varit rädda för att berätta vad de sett.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hann bara bo fem dagar

I samma stadsdel har Uppsalabon hyrt en trea sedan oktober 2016. Det blev emellertid blott fem dagar i den nya lägenheten innan han frihetsberövades. Han dömdes av hovrätten till fängelse i två år och tre månader för olaga frihetsberövande, försök till utpressning, narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

Det är emellertid inte hyresgästens kriminella livsstil som gjort att värden Rikshem vänt sig till hyresnämnden för att från hyresgästen uppsagd, utan olovlig andrahandsuthyrning och att 26-åringen har sin permanenta bostad i Turkiet.

Polisrapport, husrannsakan, Gränby, Uppsala
Husrannsakan. När polisen gjorde husrannsakan i lägenheten fann man människor som bodde i lägenheten utan värdens tillstånd.

Under tiden hyresgästen suttit i fängelse har över nio personer varit folkbokförda i lägenheten. Dessa personer har bland annat påträffats i samband med att polisen gjort husrannsakan.
När 26-åringen förhördes i samband med mordet, som han frikändes för inblandning i, uppgav han att han bott i Turkiet samt på olika adresser i Sverige. Men den aktuella lägenheten nämndes aldrig som bostad. Något som Rikshem tagit upp i hyresnämnden.

Annons

Företräddes av Hyresgästföreningen

I förhandlingen i hyresnämnden var inte mannen närvarande men företräddes av Hyresgästföreningen. Där bestred han via juristen Anna Hallberg att hand hyrt ut olovligt i andra hand.

– Det är enligt våra riktlinjer att företräda och inget som jag råder över. Om medlemmen säger att han eller hon inte hyrt ut olovligt måste vi tro på det, oavsett medlemmens bakgrund i övrigt, säger Anna Hallberg.

I hyresnämnden hävdade mannen, genom Hyresgästföreningens jurist, att om folk skrivit sig på hans adress är inget han kan styra över. Om andra personer bott i lägenheten har det rört sig om inneboende som han inte kan nämna vid namn. Han har suttit i fängelse och inte kunnat söka om tillstånd till att andrahandsuthyrning. Han fick ingen rättelse innan han sades upp.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Åker ut från trean

Hyresnämnden anser att det är bevisat att de flesta av människorna som varit folkbokförda i lägenheten också bott där. Eftersom förstahandshyresgästen suttit i fängelse samt vistats i Turkiet handlar det om otillåten andrahandsuthyrning. I kontraktet står det att man måste ha tillstånd. Det finns inget som styrker att han varit förhindrad av kriminalvården att söka tillstånd för att upplåta lägenheten i andra hand.

Annons

I december 2020 beslutade hyresnämnden att han var tvungen att flytta senast sista januari 2021. Genom att överklaga till hovrätten – då utan Hyresgästföreningens hjälp eftersom han inte längre är medlem – fick den kriminellt belastade hyresgästen ytterligare tid på sig att hitta annat boende. Nyligen kom hovrättens beslut: Den sista november 2021 måste han flytta ut.

Nekades medlemskap i brf

Uppenbarligen har hyresgästen varit på jakt efter annan bostad en tid. I oktober 2020 finns tog mannen strid i hyresnämnden för att beviljas medlemskap i en bostadsrättsförening. Motivet från föreningen för att säga nej var framför allt bristande ekonomi, men man hade även synpunkter på mannens kriminella livsstil. Dessutom har han varit sen med hyran för den lokal föreningen där han sedan tidigare driver frisersalong.

Hyresnämnden beslutade att avslå hans ansökan om medlemskap. Beslutet överklagades inte.

Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.