Annons

Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Nyheter Medvetet fusk hör till undantagen. Men även oskyldiga misstag kan sabotera dina chanser i bostadskön. Särskilt de kommunala bostadsförmedlingarna har strikta regler för hur lägenheterna fördelas. Här är de bästa tipsen för att slippa trampa snett.
Så lyckas du i bostadskön – Hem & Hyra tipsar
Foto: Pixabay

Att leta bostad är en djungel. Hem & Hyra guidar dig i konsten att göra rätt i bostadskön.

Kom ihåg att betala
Vissa bostadsförmedlingar tar ut en årlig avgift för att få stå kvar i kön. Missar du betalningen förlorar du i värsta fall alla dina sparade ködagar och måste börja om. Undvik katastrofen genom att lägga upp ett autogiro.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

Köpoängen är personlig
Det betyder att du inte får använda din egen köpoäng för att hjälpa någon annan att skaffa lägenhet, till exempel en kompis eller en anhörig. Om du får en lägenhet för egna köpoäng behöver du också bo där själv. Däremot får du förstås flytta in tillsammans med någon annan som också ska bo där.

Uppdatera dina uppgifter
Du kan behöva köa i flera år. Under tiden kanske dina levnadsförhållanden hinner ändra sig. Se till att dina uppgifter stämmer den dagen du får erbjudande om en lägenhet. Hur många är ni som ska flytta in, till exempel? En del värdar har tak för hur många personer som får bo i en viss lägenhet.

Annons

När du kommer fram –  fler tips för bostadskön

Anmäl bara intresse för sådant du kan tänka dig
Bostadsförmedlingar har ofta en maxgräns för hur många erbjudanden du får tacka nej till. Därför är det smart att bara anmäla intresse för lägenheter du faktiskt skulle kunna tänka dig att bo i. Uppnår du maxgränsen blir du spärrad under en viss tid. Därefter kan du börja söka igen.

Lova bara det du kan hålla
Din nya hyresvärd kan be dig skriva på ett intyg där du lovar att säga upp ditt nuvarande förstahandskontrakt, eller sälja din nuvarande lägenhet eller villa inom en viss tid. Om du inte håller det löftet kan det vara skäl för uppsägning. Detsamma gäller när du skriver på ett intyg om stadigvarande boende. Det innebär att du lovar att själv flytta in i din nya lägenhet och faktiskt bo där.

När du kommer fram i bostadskön är det dags att gå på visning. För att få lägenheten kan du behöva signera ett intyg på att du lovar säga upp ditt tidigare hyreskontrakt eller sälja din nuvarande bostad.
När du kommer fram i bostadskön är det dags att gå på visning. För att få lägenheten kan du behöva signera ett intyg på att du lovar säga upp ditt tidigare hyreskontrakt eller sälja din nuvarande bostad.

Andra saker att tänka på

Fuska inte
En självklarhet för många, men inte för alla. Om du medvetet lämnar vilseledande uppgifter för att få en lägenhet riskerar du att förlora bostaden om du blir avslöjad. Du kan också bli portad från att söka andra lägenheter under en period. Ertappade fuskare får sällan goda referenser.

Annons

Skaffa överblick
Kanske finns det vägar som du ännu inte har tänkt på. Du kan stå i hur många bostadsköer du vill, både kommunala och privata. Här hittar du en lista över bostadsköer i en lång rad svenska kommuner.

Läs ocksåSå går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja detBostadsförmedlaren Malin Dahlgren på Boplats Väst har bra koll på hur köfusket ser ut.
Fakta: Här kan du köa för lägenhet

Det finns ett antal kommunala bostadsförmedlingar i Sverige. Vissa täcker enbart en viss kommun, andra har ett regionalt upptagningsområde.

  • Bostadsförmedlingen ägs av Stockholms stad och förmedlade cirka 20 800 lägenheter i Stockholmsområdet förra året. Drygt 820 000 personer står i kön. Den genomsnittliga kötiden är nio år.
  • Boplats Väst ägs av Göteborgs stad och förmedlade cirka 6 200 lägenheter i Storgöteborg förra året. Drygt 280 000 personer står i kön. Den genomsnittliga kötiden är sju år.
  • Boplats Syd ägs av Malmö stad och förmedlade 10 200 lägenheter i ett 30-tal skånska kommuner förra året. Cirka 156 000 personer står i kön. Den genomsnittliga kötiden är drygt tre år.

Många privatvärdar väljer i stället att fördela sina lägenheter via bostadssajter som HomeQ. Här kan du ibland få bostad via köpoäng, men värdarna kan också välja hyresgäster enligt först-till-kvarn eller efter eget tycke. Att registrera sig på HomeQ är gratis.

Privata hyresvärdar har ofta en egen kö. Du anmäler dig dit genom att kontakta respektive värd.

Här får du koll på olika bostadsköer i landets kommuner.

Läs också Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Kommunen om svartbyggena efter Hem & Hyras granskning: ”Kan inte ge bygglov” Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.