Annons

Se upp för smyghöjda hyror

Halland ​Just nu förhandlar Hyresgästföreningen om nästa års hyror med värdar över hela landet. Men många medlemmar saknar avtal. De måste själva förhandla med värden.

I de flesta hyreshus finns en så kallad förhandlingsordning, ett avtal mellan Hyresgästföreningen och värden om att hyreshöjningar ska förhandlas fram. Men på flera håll, framför allt på mindre orter och hos små värdar, saknas sådana avtal. Det innebär dock inte att värden kan sätta vilken hyra han eller hon vill.

– Tanken är att man själv ska förhandla med värden, säger Hyresgästföreningens jurist och förhandlare Alexandra Trossling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vanligtvis skickar hyresvärden ett brev till sina hyresgäster när han eller hon vill höja hyran. Tycker man inte att den nya hyran är rimlig svarar man nej – eller gör ingenting alls.

– Om man inte kommer överens kan värden vända sig till hyresnämnden för att få igenom sin höjning. Nämnden jämför med vad liknande lägenheter i trakten kostar.

Annons

Ibland händer det att hyresvärdar inte skickar något brev utan helt sonika höjer beloppet på hyresavin.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

– Då är det viktigt att man fortsätter att betala den gamla hyran, trots att det står en ny, högre summa på avin.
Betalar man den nya summan anses det som att man godkänt höjningen. 

Den som är osäker på vad som egentligen är en rimlig hyra kan få en uppskattning genom att ringa Hyresgästföreningen.

Annons

– Är du medlem kan vi förhandla med fastighetsägaren åt dig om du vill det, säger Alexandra Trossling.​

Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
Fakta: Så många medlemmar saknar förhandlingsavtal

Falkenberg: 496
Halmstad: 832
Hylte: 264
Laholm: 176

Är du berörd?
Ta fram ditt hyresavtal – där ska det stå om det finns ett avtal om förhandling, så kallad förhandlingsordning, i ditt hus. Hittar du ingen ruta kan du ringa till Hyresgästföreningen så får du besked om vad som gäller där du bor.

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.