HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Segdragen förhandling över – Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procent

Vänersborg Efter strandning, svångremskampanj och segdragen förhandling. Nu höjer Vänersborgsbostäders hyran med 4,48 procent. "Både vi och Hyresgästföreningen insåg att det var här vi landade", säger vd:n Gunnar Johansson.
Gunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.
Foto: Vänersborgsbostäder, Minna Ulin, Nils-Olof Larsson
Gunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.

Från och med den första februari får de cirka 6 000 hyresgästerna i Vänersborgsbostäders 3 517 lägenheter en hyreshöjning på i genomsnitt 4,48 procent.

– Naturligtvis hade vi velat höja mer för att täcka alla våra kostnader, säger vd:n Gunnar Johansson.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

I november meddelade Vänersborgs kommunala bostadsbolag att man ville höja hyrorna med 6,5 procent. Under förhandlingen sänktes kravet till 5,98 procent. Men eftersom Hyresgästföreningens inte kunde sträcka sig längre än till 2,95 procent strandade förhandlingarna och skickades vidare för central medling i Hyresmarknadskommittén, HMK.

– Det är tydligt att vi och Hyresgästföreningen ser olika på hur man ska tolka trepartsöverenskommelsen som ska ligga till grund för hyresförhandlingarna, sade Gunnar Johansson.

Överenskommelsen slöts i fjol mellan Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. I den finns rekommendationer till de lokala parterna om vilka faktorer som ska ligga till grund för de årliga hyresförhandlingarna. Målet är en rimlig hyresutveckling och stabila villkor.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Men, innan HMK hann komma med något medlingsbud valde Vänersborgsbostäder att återgå till förhandlingsbordet och göra upp lokalt med Hyresgästföreningen. Något som Gunnar Johansson förklarar så här:

– Både vi och Hyresgästföreningen såg på vilken nivå hyreshöjningarna runt om i landet landade. I år är det ju något slags världsrekord i strandade förhandlingar och medlingar i HMK. Buden därifrån ligger runt 4,5 procent och då var det där någonstans även vi fick hamna.

Annons

I slutet av januari genomförde Hyresgästföreningen en kampanj mot Vänersborgsbostäders hyreskrav. Bakgrunden var att många hyresgäster hört av sig till föreningen om att de var oroliga för hur de skulle klara en sådan hyreshöjning som bolaget ville ha. Föreningen samlade in bälten som man sedan överlämnade till vd:n med budskapet att det nu var dags för bolaget att dra åt svångremmen. Gunnar Johansson ansåg att kampanjen var oseriös.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar
Vänersborgsbostäders vd Gunnar Johansson fick ta emot svångremmar av Anna Tokcan, kommunikatör, och Annika Larson Lindlöf, förtroendevald, från Hyresgästföreningen
Vänersborgsbostäders vd Gunnar Johansson fick ta emot svångremmar av Anna Tokcan, kommunikatör, och Annika Larson Lindlöf, förtroendevald, från Hyresgästföreningen

Påverkade kampanjen utfallet i hyresförhandlingen?

– Inte ett dugg. I så fall mer negativt än positivt. Vi har en väl fungerande förhandlingsordning och kommunikation med Hyresgästföreningen. Att då hålla på med såna sidokampanjer känns inte rätt, säger Gunnar Johansson.

Sophia Fors har skött förhandlingarna från Hyresgästföreningen sida. Hon säger att föreningen är nöjd med den kompromiss som parterna lyckats nå och att det känns extra bra att man inte behövde koppla in HMK.

– Det är mycket bättre med en lokal överenskommelse där parterna tar gemensamt ansvar än en utdragen process med beslut i Hyresmarknadskommittén i Stockholm, säger hon.

Har då parterna blivit klokare på hur den så kallade trepartsöverenskommelsen ska tolkas framöver?

Annons

– Nej. Med tanke på hur många förhandlingar som gått vidare för medling i HMK är det tydligt att det är många som har svårt att komma överens om hur tolkningen ska se ut. Så det här är verkligen något som borde ses över, säger Gunnar Johansson. 

LÄS ÄVEN:

Hela listan över yyresyrkandena i Västsverige

Färdiga hyresuppgörelser i Västsverige – Här har du hela listan

Fakta: Så mycket höjs hyran

Hyran för alla lägenheter höjs med 4,48 procent förutom:

  • Lägenheter med kallhyra (Residensgatan, Ringaregatan, Prästängsgatan, Villagatan, Gasverksgatan 4-6) där hyran höjs med med 3,9 procent.
  • Lägenheterna på Landerivägen höjs med 3,9%
  • Lägenheterna på Vallhallavägen och Lärovägen där elen ingår i hyran. Där blir höjningen 5,1 procent.

Hyreshöjningen gäller från 1 februari. Den retroaktiva hyran, för februari och mars,  kommer läggas på hyran i april och maj.

Läs också Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.